Архива вести
                   

ДРВО КОЈЕ ДОНОСИ И 50.000 ЕВРА ПО ХЕКТАРУ

10. јули 2017.

Прешево - Ако све буде ишло по плану, први погон на југу Србије за прераду брзорастућег дрвета пауловније, које називају дрветом будућности, биће изграђен у атару села Трнавска Река код Прешева. Изградњу јединствене фабрике најављује Љубиша Тошић који се од пре три године бави производњом пауловније. Прве саднице произвео је из семена 2014. године, а већ наредне године имао је биљке спремне за садњу у њиви. Половином априла ове године засадио је пауловнију на једној парцели и за годину дана очекује да нарасту до осам метара висине.

Љубиша је студирао машинство, потом је радио у једној словеначкој фирми, а затим подигао стакленик за производњу цвећа. Када је чуо причу о пауловнији, њеним карактеристикама и могућностима које пружа, определио се за њену производњу и данас је највећи произвођач овог дрвета на југу Србије. Тренутно има око седам хиљада садница, тврди да су одличног квалитета,  продаје их по цени од педесет динара и додаје да интересовање купаца премашује његове тренутне капацитете.

У погону за прераду пауловније, који намерава да отвори, могло би да се запосли петнаестак људи.

„Од овог посла може лепо да се живи. Један хектар, на којем стане 6.200 садница, за четири године може да донесе зараду и до педесет хиљада евра. За то време, наиме, направи масу од најмање једног кубног метра”, рекао је Љубиша.

Поред огрева, пауловнија се користи и као техничка грађа за израду јахти, намештаја и музичких инструмената. За огрев стигне за три-четири године, док за остале намене треба да расте осам-девет година. Може да се сади на њивама највише до 1.200 метара надморске висине. Стабла пауловније горе као плин, а лишће се користи као сточна храна, а од све те биљне масе се праве брикети и пелет. Може да се сади током целе године, да се сече најмање десет пута и да опет нарасте стабло. Калоријска вредност кубика пауловније је равна једном кубику мрког угља.

Извор: Б92 и Координационо тело