Архива вести
                   

ДРАШКОВИЋ: ЗАВРШАВА СЕ ФАБРИКА ПЕЛЕТА

13. jануар 2014.

Медвеђа - Председник општине Медвеђа Слободан Драшковић  је изјавио да ће у тој општини ускоро  почети са радом  фабрика  пелета, у коју ће укупно бити инвестирано  око миллион евра, као  и да ће у фабрици бити  запослено педесетак радника.

„Процедура са конкурсом за пријем нових радника је у току,  урађена је регистрација предузећа,  машине су ту, очекујем да царина одради свој посао и почиње монтирање опреме”, рекао је Драшковић.

„У првој тури би требало да буде 17 радника, а укупно ће у фабрици радити  30 до 40 радника. Са кооперантима, биће ангажовано укупно 50 радника”, додао је он.

„Седамдесет  одсто општине Медвеђа  је под шумом,   дрвне масе имамо довољно, па тако  неће бити проблема за сировине,” објаснио је Драшковић.

„Што се тиче пласмана,  већ нам се јављају потенцијални купци и очекујем да директор, који буде постављен, почне да склапа неке предуговоре, пре но што изађе из фабрике први килограм пелета”, додаје.

У финасирању овог пројекта учествују локална самоуправа, Влада Републике Словеније  и  ЕУ ПРОГРЕС.

„Са око 90. 000 долара учествовао је ЕУ ПРОГРЕС, општина Медвеђа са 10. 000 долара, што је утрошено за адаптацију . Скупштина општине је  за око 30. 000. 000 динара подигла кредит, да би, између осталог, платили ПДВ и оно што је потребно. Остатак новца дала је Влада Словеније, што је око 400. 000 евра. Укупна инвестиција у ову фабрику износи од 1. 000. 000 до 1. 200. 000 евра”, рекао је Драшковић.

У Медвеђи се, каже, ових дана ради и на сређивању сеоских путева.

„И наредне године ћемо ставити акценат на сеоске путеве, који су у много лошем стању. То су махалски, сеоски путеви, радићемо на побољшању асфалтне инфраструктуре, радиће се на панелима, односно бољим изворима соларне енергије”, наводи Драшковић.

„На подручју општине Медвеђа су две компаније добиле сагласност да граде соларне панеле,“ додао је он.

„Добили су од нас у подзакуп неке  кровове и очекујемо брзу реализацију  тих пројеката. Али, док не дођу не могу ништа да говорим, ни тачан датум почетка радова. Идуће године радићемо на подручју Сијаринске бање, где би требало да се гради такозвани ватерполо хотел. Наиме, добили смо подршку од Ватерполо савеза  Србије, а постоје и заинтересовани донатори за иградњу оваквог хотела, који би служио за рехабилитацију ватерполиста и других спортиста којима је то потребно”, рекао је Драшковић.

На два конкурса Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа,  подстицајна средства је добило укупно дванаест  предузетнмика из Медвеђе .

„Пројекти су вредни  око 30.000 евра. Неки су већ реализовали пројекате, неки пројекти су у току и ја очекујем да ће свих  дванаест  предузетника оправдати средства на прави начин.    Радимо на пројекту геронто-домаћица, јер Медвеђа је старачка општина. Имали смо петнаестак геронто-домаћица, па смо тај број свели на шест. Сада смо поново на Градском већу донели одлуку да се у општини  ангажује  15 геронто-домаћица”, рекао је Драшковић.

По једном ранијем пројекту, планирана је изградња затвора у општини Медвеђа, а Драшковић каже да је завршена експропријација земљишта.

“Земљиште је спремно и чека да се инвестира, што је у надлежности Министарства правде Републике Србије”, додао је он.

“Радићемо на другим пројектима који су везани за помоћ младима, кроз Канцеларију за младе, као и за помоћ пољопривредним произвођачима.

Расписан је конкурс и у току је предаја захтева за подстицаје пољопривредницима”, рекао је Драшковић.

Отварање прелаза Мутиводе између Србије и Косова и Метохије и за робу много би значило за општину Медвеђа, али и за читав Јабланички округ.

„Очекујемо, после свих ових дешавања и избора на Косову и Метохији, да тај прелаз коначно  профункционише. Нама је то много битно и за подручје Лесковца, Медвеђе и Лебана и целог Јабланичког округа. За  читаву ову територију најближи прелаз за Косово и Метохију  је овде и мислим да ће Медвеђа имати од тога користи”, рекао је Драшковић.

Извор: Југпрес и Координационо тело