Архива вести
                   

ДОНАЦИЈЕ И СОПСТВЕНИ БИЗНИЗ СМАЊУЈУ НЕЗАПОСЛЕНОСТ У ЈУЖНОЈ СРБИЈИ

3. април 2017.

Бујановац, Прешево, Медвеђа - Број младих без посла је за годину дана смањен за 23.000. Највећи проценат незапослених младих је и даље на југу Србије и он износи 34 одсто. Међутим, тај број се постепено смањује доласком великих компанија и развојем малог бизниса. Млади имају идеје, али им највећи проблем новац.

У Бујановцу, који има 43.000 становника, без посла је скоро шест хиљада људи. Од њих, скоро сваки четврти је млађи од 30 година.

Да покрене сопствени бизнис, израду кошница, одлучио се Стефан Манасијевић. Он је конкурисао код програма Европски Прогрес и Владе Швајцарске и добио донацију од 10.000 евра.

„Највећи проблем ми је представљао новац. Идеју, и то добру и разрађену, сам имао. За пласман се не бринем јер је пчеларство у успону", каже  Стефан Манасијевић.

Општина Бујановац је из буџета за покретање бизниса издвојила десет милиона динара. Пројекта и идеја има, али не и довољно новца.  Постоји још један проблем, који је очигледан у пракси.

„Сматрам да би мања стопа опорезивња допринела да млади стварно буду успешни. Према статистици, прве две године они функционишу, док је трећа година ризична. Тада се или гасе или им треба подстицај", каже Фазила Аземовић из Канцеларије за локални економски развој у Бујановцу.

„Одлука за покретање бизниса јесте тешка,” каже и Данијела Новковић, која је  новцем из донације у Врању купила  хладњачу за малине и обезбедила наставак пословања породичне фирме.

„Поред новца, најважније за покретање бизниса је обезбеђивање менторства. Иако имамо доста образованих младих, недосатаје им радно исуство које се тиче у пракси.То требало радити на факултетима, да би млади имали доста праксе која би им касније користила у послу", каже Данијела.

Надлежни кажу да држава ове проблеме има у виду. Постепено се уводи дуално образовање, организују се обуке за покртање бизниса и преквалификације.

„Ми им помажемо у писању бизнис плана, вођењу посла и дајемо им субвенције, а након тога спороводимо неку врсту менторинга, пратимо њихов рад  након оснивања бизниса, да би се што дуже одржали у њему", каже Зоран Маринковић, директор Националне службе за запошљавање.

Најважније је да се млади на југу Србије ту и задрже, у чему је, поред покретања малог бизниса, пресудан и долазак великих компанија.

„Велики број инвеститора у последње време запошљава младе људе на подручју југа Србије, због географске повољности и близине Коридора 10, тако да тај крај више није у неповољнијем положају у односу на неке друге карејеве", каже Маринковић.

У пракси је најбољи рецепт за смањивање назпослености младих  када они узму ствар и своје руке и када сами пронађу средства за финсирање, што из европских, што из фондова државе. Наравно подршка државе у изгардњи инфаструктуре и саобраћајница је  велики плус.

Извор: РТС и Координационо тело