Архива вести
                   

ДОДАТНЕ ОЛАКШИЦЕ ЗА МАЛЕ РАДИО И ТВ ЕМИТЕРЕ

14. новембар 2019.

Привредна комора Србије (ПКС) и Организација музичких аутора (СОКОЈ) су потписали споразум који предвиђа додатни попуст на минималне тарифе које локалне радио и ТВ станице плаћају том удружењу за емитовање музичких дела. Процењује се да ће, захваљујући овој олакшици, мали емитери уштедети више милиона динара годишње.

СОКОЈ је изашао у сусрет предлогу Одбора за радиодифузију при Удружењу креативне индустрије ПКС и Удружења радио станица РАБ и увео додатне попусте на такозвану минималну накнаду.

Установљена је детаљнија скала наплате, сразмерна броју становника где се емитује радио и ТВ програм тако да ће локалне станице у малим местима плаћати знатно мање износе, рекао је Мирко Прља, секретар Удружења креативне индустрије ПКС.

Према сталном параметру за утврђивање висине минималне накнаде, за емитере у Војводини попуст износи 10 одсто, за регион Централне и Западне Србије 20, а за Источну и Јужну Србију – 30 процената.

СОКОЈ и ПКС су договорили додатне попусте на минималну накнаду, у зависности од броја становника у седишту корисника. Локалне радио и ТВ станице које емитују програм у месту са највише 10.000 становника, имаће додатни попуст од 20 одсто на прописане минималне накнаде, у већим местима, између 10 и 30 хиљада житеља – 15 одсто, док ће у општинама до 100 хиљада становника, попуст износити пет одсто.

Месечна накнада коју ће плаћати радио станице за емитовање музике ће бити  умањена за договорени проценат, уз постојећи стимулативни попуст од 50 одсто редовним платишама, објаснио је Прља.

Свакој радио или телевизијској станици која има основ за примену минималне накнаде,  одобриће се попуст од 50 одсто, под условом да има закључен уговор са СОКОЈЕМ, умањену накнаду исплати у року и достави пописе емитованих музичких дела у предвиђеним роковима и форми, преко портала СОКОЈА.

Репертоар СОКОЈА чине музичка дела домаћих и страних аутора, носилаца ауторског права, чланова Удружења, регулисаних Законом о ауторском и сродним правима.

Групацију радио и ТВ станица при Удружењу креативне индустрије Привредне коморе Србије чине све радио и ТВ станице у Србији, што чини њену репрезентативност.

Извор: Пословно јутро и Координационо тело