Архива вести
                   

ДОБРА ВЕСТ ЗА „ФРИЛAНСЕРЕ” (СЛОБОДЊАКЕ): УПЛАЋЕН СТАЖ И ОВЕРЕНА КЊИЖИЦА ЗА ОНЕ КОЈИ РАДЕ ЗА СТРАНЦЕ ОД КУЋЕ

16. децембар 2019.

„Фрилансери,”  слободњаци који из Србије раде за странце нерегистроване у нашој земљи, моћи ће да уплаћују стаж и овере здравствену књижицу, што пре нису могли.

С обзиром на све већи број фрилансера који из својих домова у Србији раде за странце у Енглеској, Америци, Канади, уз помоћ телефона и компјутера, изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, држава је решила да их уведе у легалне токове, пише  „Политика".

Тако 15. децембра на снагу ступа измењени закон којим се утврђује статус особа које раде у нашој земљи за страног послодавца, који нема регистровано представништво овде.

Овим законом фрилансери ће се увести у осигурање у својству осигураника самосталних делатности.

У члану 12. постојећег закона предлаже се увођење нове категорије осигураника самосталних делатности под тачком која каже „лица која раде на територији Србије за страног послодавца који није регистрован у Србији, код кога за обављени посао остварују уговорену накнаду, ако за то време нису обавезно осигурани, такозвани фрилансери, сада то могу да буду".

 „То значи да ће сви они моћи да уплаћују доприносе ПИО фонду, а истовремено ће бити и здравствено осигурани", каже Јасна Петровић Стојановић за  „Политику". Тиме ће себи регулисати статус, ићи ће им и радни стаж докле год га буду уплаћивали.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић поздравља овај предлог и каже да је важно да млади који раде ове послове схвате важност оверене књижице и плаћених доприноса.

Извор: Политика, Блиц, Б92 и Координационо тело