Архива вести
                   

ДИСТРИБУЦИЈА ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ: НОВА „ПАМЕТНА” БРОЈИЛА УМЕСТО СТАРИХ

19. март 2024.

 

Око 3 милиона старих бројила, које тренутно користе домаћинства у Србији, до 2030. године биће замењено паметним, према плану „Електродистрибуције Србије”. Нови мерни уређаји ће смањити губитке и омогућити прецизнији увид у потрошњу, каже енергетски стручњак Жељко Марковић.

Инжењер електротехнике Јован Вујасиновић тврди да ће уз паметна струјомера грађани моћи да управљају струјом и да је производе.

Увођење зелених технологија и повећање удела обновљиве енергије обавезали су „Електродистрибуцију Србије” да више од 3,5 милиона старих бројила замени паметним.

Експерт за енергетику Жељко Марковић рекао је да ће до краја 2030. године бити замењено 80 одсто старих бројила.

„Тај циљ подразумева замену око 400.000 бројила годишње. Мислим да је то реалан циљ и биће испуњен“, истакао је Марковић. Он је напоменуо да ће пројекат бити финансиран донацијом Европске уније и повољним кредитима које одобрава Европска инвестициона банка.

Инжењер електротехнике Јован Вујасиновић навео је да увођењем паметних бројила потрошачи имају користи од детаљног увида у потрошњу електричне енергије.

Уместо данашње ситуације где можемо да видимо стање почетком месеца, паметним бројилима ћемо моћи да прегледамо потрошњу сваки дан и сат“, објаснио је Вујасиновић.

Још једна корист биће, како је истакао, могућност да грађани управљају потрошњом.

„Први ниво је смањење рачуна за струју, једноставним увидом и распоређивањем потрошача у домаћинству. Сљедеће је да грађани сами могу да постављају соларне панеле и тако производе струју за коју не морају да плаћају рачун“, рекао је Вујасновић.

Жељко Марковић истиче предности даљинског пуњења које ће рачуне учинити тачнијим, као и могућност лакшег лоцирања квара и бољег планирања потрошње због лакшег увида са паметним бројилима.

„Веома је важно да се на ове начине смањују губици. Од техничких до оних које настају због крађе струје, које ће се сада лакше открити“, рекао је Марковић.

Он је навео и да коришћењем паметних бројила више неће бити проблема са пуњењем рачуна, као што је то био случај у новембру и децембру претходне и јануару текуће године.

На питање да ли паметно бројило и даље може да погреши, Вујасиновић каже да сваки уређај може да се поквари, али да ће уз контролу Дирекције за драгоцене метале, одговорне да грађанима да гаранције да је сваки бројило на терену тачно, бити мање грешака.

„Ови мерни уређаји имају своје портале и сајтове на којима ће грађани моћи детаљно да прате своју потрошњу у реалном времену. Више нећемо имати излете и ручно очитавање. Очитаваће се аутоматски, уз помоћ софтвера у 'Електродистрибуцији Србије', а уз помоћ вештачке интелигенције на основу података из софтвера грађани ће добијати савете како да смање потрошњу“, закључио је Вујасиновић.