Архива вести
                   

ДИРЕКТОР БИБЛИОТЕКЕ, ЕКРЕМ ЏЕМАИЛИ: РЕНОВИРАМО ДЕПО, СЛЕДИ ЧИТАОНИЦА

16. децембар 2021.

Бујановац – Београд -  Почињу радови на реновирању депоа библиотеке “14. новембар” а у плану је и уређење читаонице, најављује в.д. директора ове установе, Екрем Џемаили.

У депоу се чувају књиге које нису више актуелне. Дуги низ година депо библиотеке у Бујановцу је у запуштеном стању, а служио је, према речима директора, за одлагање не само књига већ и разних других ствари.

“Депо је у јако лошем стању одавно. Ми смо установа културе и то је недопустиво. Са овим пројектом реновирања имамо шансу да то променимо и да чувамо књиге које су доступне читаоцу, али нису више актуелне или су актуелне, али их имамо у више примерака”, каже Џемаили.

Додаје да реновирање обухвата нове полице за књиге, ламинат и кречење тако да ће се добити много бољи и лепши простор.

У плану је и уређење читаонице али, како каже, то ће зависити од средстава и буџета локалне самоуправе.

“Читаоница није довољно осветљена и хладна је. У плану је да то решимо и да се максимално побољшају услови како би се читаоцима обезбедио угодан простор за читање”, рекао је Џемаили.

Књиге које су биле у депоу су сада пописане, а оне које се због недостатка простора немају где ускладиштити биће достављене врањском Архиву и Народној библиотеци на чување.

Само у градској библиотеци на полицама се налази негде око 63.000 књига, док укупан фонд са библиотекама у сеоским срединама броји око 86.500.

Целокупан пројекат реновирања депоа спроводи и финансира међународна организација УНХЦР.

Извор: Бујановачке, Координационо тело