Архива вести
                   

ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН РОМА

8. април 2015.

Бујановац - Роми су друга по величини етничка заједница на југу Србије. Осим тога, Роми својом особеном културом и израженим музичким талентом овом  подручју дају посебан колорит и неодвојиви су део културног миљеа југа Србије. Па ипак, чињенице казују да је ова етничка група запостављена у свим сегментима друштвеног и јавног живота југа Србије.

Кенан Рашитовић је председник невладине организације Омладински форум за едукацију Рома (ОФЕР) у Бујановцу. Од формирања до данас, он и ова организациија грађанског друштва раде искључиво на еманципацији бујановачких и других Рома и њиховом укључивању у све токове живота. Из тог разлога Рашитовић данас важи за једног од најбољих познавалаца проблематике ромске националне заједнице на југу Србије.

„У Бујановцу  има око 6.500 Рома. У укупном броју становника учествујемо са око 12 одсто. Подаци кажу да у самом Бујановцу има највише Срба, потом Рома, па Албанаца. Бујановачки Роми су сконцентрисани на две градске локације. Прва се зове „Морава 76“, где живи близу 800 ромских породица. Друга локација је такозвано „Ново насеље“, где живе углавном Роми избегли са Косова и Метохије.

Нажалост, велики број ромских породица средства за егзистенцију остварује у зони „сиве економије“. До продора Кинеза и јефтине робе са истока, бујановачки Роми су имали у закупу по 200 тезги годишње, а данас једва да их има 50. На тезгама су остали да за мале паре раде само они млађи, они који могу и који морају.

Како би се живот Рома на југу Србије побољшао неопходно је обезбедити адекватне услове за становање, образовање и здравствену заштиту. Потребна је изградња инфраструктурне мреже, као и поправка постојећег лошег стамбеног фонда до нивоа минималних стамбених стандарда.

Извор: Југмедиа, Врањске новине и Координационо тело