Архива вести
                   

ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА У ВРАЊУ

11. децембар 2013.

Врање - Низом акција у Врању је јуче обележен 10. децембар - Међународни дан људских права,  у  оквиру кампање “Ми – ту”. Акција постављања инфо-пултова са информацијама о начинима на које грађани могу да остварују или заштите своја права почела је конференцијом за новинаре у Центру за развој локалних услуга социјалне заштите.

На конференцији су се медијима и предстанвицима локалних институција обратиле Маја Митић, омбудсман града Врања, Гордана Ристић,  представница Генератора и Станка Милошевић, педагог у дневном боравку Центра за пружање локалних услуга социјалне заштите.

Локална омбудсманка је говорила и о значају поштовања мањинских права и механизмима заштите а Станка Милошевић о важности међусекторске сарадње у области заштите мањина. Гордана Ристић је представила резултате мини-истраживања које је у оквиру  кампање “Ми – ту” у протеклим месецима спроведено међу средњошколцима у Пчињском округу и о њиховим ставовима према мањинским или дискриминисаним групама. Резултати истраживањауказују да је на југу Србије потребна шира акција која би обухватила све чиниоце инклузије и поспешила њихову сарадњу ради унапређења свести грађана о важности инклузије мањинских група.

Истраживањем су обухваћени град Врање и општине Владичин Хан, Бујановац и Прешево. У укупном узорку од 27 учесника истраживања, било је 18 младића и девет девојака, од којих је њих 21 било српске и шесторо албанске националности. Ставови чланова фокус групе тицали су се односа према мањинским или дискриминисаним групама у друштву, као што су то припадници других националности, вероисповести и сексуалне оријентације, особе са инвалидитетом и жене.

Млади су углавном сагласни са тврдњом да би сви људи који живе у истој земљи требало да уживају иста права. Специфичан је, међутим, однос према националним мањинама и дефиницији већинског народа, с обзиром да се већина на нивоу државе разликује од већине на локалном нивоу, као што је случај са Бујановцем и Прешевом, где Албанци чине већинско становништво.

Тако млади у Врању и Владичином Хану првенствено сматрају Роме националном мањином, примећујући њихову друштвено-културну изолованост, а тек онда наводе Албанце, о којима није било негативних ставова. Већина младих није изражавала нетрпељивост, а испитаници су сагласни са тиме да хомосексуалност није болест, као и са тиме да је то мањинска група о којој постоји највише негативних ставова и неразумевања. Иако се малди слажу да мушкарци и жене подједнако добро могу да обављају одређене послове, међу испитанима је примећен доминантан образац родних улога. Сви испитани сагласни су да би друштво, институције и појединци требало да ураде више како би олакшали животе и омогућили радне услове особама са инвалидитетом.

Инфо-пултови са промотивним материјалима републичких институција (Повереник за заштиту равноправности, Омбудсман), невладиних организација (СОС телефон за жртве насиља, бесплатна правна помоћ), али и локалних институција које раде са припадницима мањинских група (полиција,  Канцеларија за ромска питања), биће постављени у Центру за социјалну заштиту, Центру за пружање локалних услуга социјалне заштите,  Дому здравља, Хемијско-технолошкој школи, Канцеларији омбудсмана града Врања, Услужном центру, Канцеларији за ромска питања и Управној згради вртића “Наше дете”.

Међународни дан људских права обележен је и уличном акцијом у пешачкој зони, у сарадњи са Удружењем студената са хендикепом из Београда. На уличној акцији су грађани и грађанке Врања имали прилике да доживе искуства из свакодневног живота особе са инвалидитетом.

Акција обележавања Међународног дана људских права реализује се у сарадњи са локалним тимом професионалаца из институција и организација које раде са мањинама у Врању, уз подршку Удружења студената са хендикепом из Београда.

Кампања “Ми – ту” реализује се у оквиру пројекта “Изједначи ме”, коју реализује Генератор, а финансира  Делегација Европске уније у Србији, у оквиру  ЕИДХР програма.

Извор: Југпрес и Координационо тело