Архива вести
                   

ЧАРОЛИЈА „СТАРИХ ДАНА“

14. април 2014.

Власници подрума вина, агрономи Љубиша Стошић из Раковца и Душан Јањић из Лесковца, назвали су своје подруме по чувеној приповетци Боре Станковића „Стари Дани”.

Прве винограде су путем лицитације узели  2005. године од пропалог врањског предузећа „Пољопродукт”,  који су се налазили на  површини од 18 хектара у врањском селу Павловац.

„Винограде смо обновили, доста уложили у њих, произвели прво вино 2007. године, што је изавало велику радост, а потом је стигло још веће  разочарење. На другој лицитацији, те 2007. године, изгубили  смо винограде.Тада смо решили да заједно почнемо да стварамо сопствени виноград. Сав новац који смо зарадили и сву уштеђевину коју смо имали, као и кредит од 30.000 евра,  инвестирали смо у   нов почетак. Знали смо да постоји црквено земљиште на излазу из села Лопардинце, одмах иза Бујановца, које је иделно за винограде. Ступили смо у контакт за свештеником цркве „Свете Параскеве” у Раковцу, у чијем је власништву било земљиште, а потом и са  Епархијоим врањском. Узели смо 13,5 хектара земљишта у закуп на 30 година. Цену за закуп смо одмах прихватили, пошто сматрамо да се не треба ценкати са црквом, јер је виноградрство „божја работа“. Уз виноградре мора да је стално Свети Трифун, да бди над њима, како би посао ишао „божјим и људским путем“, рекао је Душан Јањић.

У периоду од 2007 до 2010. године су почели стварање винограда на црквеном земљишту, а затим су купили још један виноград, а потом и 12 хектара  у лесковачком селу Живково, тако да сада под виноградима  имају укупно 26,5 хектара.

И ту се неће задржати, и даље ће куповати земљиште и стварати нове винограде.

„Од годишње производње грожђа, 80 %  је за продају а 20 % за производњу вина. То значи да годишње продамо 150 тона грожђа и произведемо 30.000 литара вина. Главни купци нашег грожђа су винарије. „Радосављевић” из Крњева, „Алексић” из Врања и „До краја света” из Ковиља“, рекао је Љубиша Стошић.

Свој сан су испунили, а у посао су укључили и породице,  па са правом очекују да ће њихови синови и ћерке бити настављачи породичне традиције и развоја подрума „Стари Дани”.

Освајали су златне и сребрне медаље и  добијали дипломе на најпрестижнијим националним такмичењеима у нашиј земљи, али и у иностранству, где су у Прагу, у Чешкој, добили сребрну медаљу за њихово вино “Дерт”.

Извор: ОК РАДИО и Координационо тело