Архива вести
                   

БУЈАНОВАЧКИ ПЕНЗИОНЕРИ: ЈУГОСЛАВИЈА У МАЛОМ

23. новембар 2015.

Бујановац -  Удружење пензионера из Бујановца је једна од најбољих организација пензионера у Пчињском округу  због онога шта и како раде, које акције реализују и великог броја  пензионера који прође кроз њихову канцеларију.

У просторији Удружења, која се налази у стамбеној згради на Аутобуској станици, увек је живо. Људи долазе да се виде, размене мишљење, да се укључе у неку акцију или да себе ставе на списак  неких погодности које Удружење свакодневно има.

„Ово Удружење је „Југославија у малом“. Овде имамо Срба, Албанаца, Рома, Македонаца, Бугара…имамо припаднике многих вероисповести. Код нас су на списку и попови хоџе, јер су врата удружења отворена за све“,  каже председник Удружења пензионера Станко Тасић.

Осим што је председник Извршног одбора, Тасић је и потпредседник Партије уједињених пензионера Србије (ПУПС). Доскора је био и председник ПУПС-а, али је тај политички део посла препустио „тазе“ пензионеру и познатом бујановачком новинару Животи Матићу, са којим сарађује по многим питањима.

Тасић је он образован, елоквентан и енергичан човек, који ни једног тренутка не мирује. Зашто је такав са скоро 80 година и у чему је тајна да пензију прима пуних 20 година?

„Радим. По цео дан сам у послу, у покрету. Када сам у канцеларији, не знам чега прво да су ухваим. Задатака је на претек. Када сам код куће у Лопардинцу, исто ме чека. Ето, тако, једноставно немам времена да старим,“ шали се Тасић.

Десна рука у послу му је секретар Удружења, волонтерка Мирјана Здравковић. Њих двоје су кључ за решење многих проблема људи „трећег доба“, а у сиромашној општини проблеме имају сви.

Према последњим подацима из ПИО фонда, у Бујановцу живи око 4.200 пензионера. Наравно, нису сви они чланови Удружења, што значи да не плаћају чланарину. Међутим, податак који руководство пензионера чини неспокојним и за који морају тражити неко решење, је да чак 2.020 њих има пензију мању од 10.000 динара.

Зато Удружење чини све да се на друге начине овим људима омогући иоле пристојнији живот.  Разне погодности, као што су бесплатно бањско лечење за 20 чланова годишње, попусти од 30 одсто на превоз код „Кавим Јединства“ и „Ниш експреса“, куповина разних прехрамбених и производа широке потрошње по повлашћеним ценама или на одложено плаћање, бесплатни савети лекара, бесплатни правни савети, повлашћено животно осигурање и слично“ , могу да користе само чланови, којих је нешто мање од 600, а годишња чланарина стаје само 200 динара.

Годишњи буџет ове организације износи око 450.000 динара. Са 30.000 годишње, највећи „донатор“ бујановачких пензионера је Савез пензионера Србије.

Бујановачки пензионери имају и лепих тренутака. То су разна путовања на сусрете и манифестације и размене гостовања са другим удружењима.

„Ти наши сусрети, где год били, су лепи и садржајни. Ето, путовали смо по Србији и Македонији и ишли код наших пријатеља у многе градове. Када год сам могао и када су ме позвали, ишао сам и увек се враћао са лепим успоменама“, прича Цане Станковић.

А тих сусрета и гостовања има прилично. Станко и Мирјана набрајају да Удружење има редовне контакте са пензионерима из Врања и свих општина Пчињског округа. Ишли су и у Лесковац, Ниш, Белу Паланку, као и у нека места у Македонији.

Овај текст део је пројекта Све боје југа”, који портал Бујановачке реализују уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.

Извор: Бујановачке и Координационо тело