Архива вести
                   

БУЈАНОВАЦ: ПРИКАЗ ОСПОСОБЉЕНОСТИ ЗА УЧЕШЋЕ У МИРОВНОМ ОПЕРАЦИЈАМА

18. октобар 2017.

Бујановац - У бази „Југ" и на полигону „Боровац" почела је петодневна тактичка вежба „Стена 02" на којој ће инжењерска чета опште намене из састава 310. батаљона из Прокупља приказати способности и опрему за учешће у мултинационалним операцијама.

Циљ вежбе је провера и оцена достигнутог нивоа интероперабилности и обучености јединице за извршавање сложених задатака у мултинационалним операцијама, а руководилац тактичке вежбе, пуковник Слађан Стаменковић, каже да војници наших декларисаних јединица морају да знају како да практично примењују савремене тактике, технике и процедуре Концепта оперативних способности.

Током тактичке вежбе биће извршена и НАТО евалуација „нивоа 1" према стандардима и процедурама Концепта оперативних способности уз учешће 34 евалуатора Војске Србије, партнерских земаља (Канада, Француска, Ирска, Норвешка, Румунија, САД и Црна Гора), команди здружених снага Напуљ и Брунсум и Команде Копнених снага Измир.На челу евалуаторског тима је француски потпуковник Беноа Естур.

Извор: Танјуг, Политика и Координационо тело