Архива вести
                   

БУЈАНОВАЦ, ЈЕДНА ОД РЕТКИХ ОПШТИНА СА СКЛОНИШТЕМ ЗА ЖИВОТИЊЕ, АЛИ ЗАТВОРЕНИМ

29. октобар 2012.

Извор : Вечерње Новости – Србија / Бујановац - Општина Бујановац једна је од ретких на југу Србије која има изграђен азил за псе, који је подигнут још 2009. године. Иако се чинило да ће тиме бити решен проблем паса луталица, то се није догодило. Због нерешеног проблема око финансирања азила, општина плаћа астрономске суме у судским процесима који су покренули грађани због уједа паса луталица, а на азил је стављен - катанац.

„Када је отворен азил у бујановачком селу Кленике, са улица је склоњено око 500 паса луталица. Цео тај посао локалну власт је коштао 3,2 милиона динара, а сама одлука о отварању азила, била је једна од ретких за коју су тада гласали одборници и на власти и у опозицији“, изјавио је Миодраг Милинковић, директор Ветеринарске станице у Бујановцу. Међутим, азил последње две године не ради, јер за његово функционисање нема средстава.

„По отварању азила са локалном самоуправом склопљен је анекс уговора којим ће се сваке године регулисати финансирање азила, али две године уназад, локална власт не испуњава договор, а Ветеринарска станица није у обавези, нити има финансијских могућности, да азил плаћа“, рекао је Милинковић. У локалној самоуправи нам је речено да нова власт жели да реши овај проблем и да финансирање азила треба да буде пројектовано буџетом.

„Чињеница је да две године нису издвајана средства за азил. Надам се да ћемо сада, с обзиром на то да очекујемо ребаланс, наћи макар минимална средства за ту намену. Постоји добра воља да азил настави са радом, па сам тражио да тај новац буде издвојен приликом ребаланса“, изјавио је Аца Антић, начелник одељења за привреду и финансије у општини Бујановац.