Архива вести
                   

БУЈАНОВАЦ ГРАДИ ТРАНСФЕР СТАНИЦУ ЗА УПРАВЉАЊЕ ОТПАДОМ

27. фебруар 2015.

Бујановац – „Општина Бујановац је обезбедила већи део средстава за изградњу трансфер станице за отпад на бујановачкој депонији, тако да  очекујемо да изградња  прве фазе пројекта буде завршена у току ове године“, изјавила је Фазила Аземовић,  руководилац општинске Канцеларије за локални економски развој.

Она очекује да ће се на тај начин смањити загађење у општини Бујановац, а грађанима ће се исплатити да оно што бацају донесу у трансфер станицу, где ће им бити исплаћена вредност секундарне сировине.

Аземовић је изјавила да је регионални протокол о управљању отпадом  потписан пре неколико година, као и да, по њему, општине Пчињског округа треба  на својим депонијама да изграде трансфер станице, а да смеће које не може да се рециклира одлажу на санитарној депонији „Метерис“ код Врања.

„Општина Бујановац је прва у Пчињском округу која почиње изградњу трансфер станице за управљање отпадом на градској депонији. Прва фаза изградње, за коју је потписан уговор, обухвата изградњу приступне саобраћајнице и комплетне комуналне инфраструктуре, док ће у другој фази бити обезбеђена опрема за селекцију и рециклажу отпада", изјавила је Аземовић.

Бујановац је пројекат за изградњу трансфер станице, чија је вредност два милиона динара, израдио уз подршку Европског Прогреса.

„Почетак селекције и рециклаже отпада на депонији у Бујановцу не зависи само од тога када ће бити завршена трансфер станица, већ и од тога када ће на депонији Метерис бити проширени капацитети", рекла је Аземовић.

По њеним речима, Општина Бујановац се одучила за изградњу трансфер станице својим средствима, иако је имала понуде приватника за јавно-приватно партнерство, уз концесију на 20 година.

„Израчунали смо да ће се та инвестиција исплатити за шест година и одлучили смо се да је изградимо без партнера. Комплетна зарада трансфер станице ће ићи нашем јавном комуналном предузећу, а уколико касније и уђемо у партнерство, то ће бити са много мањим уделом приватног капитала", казала је Аземовић.

Прва фаза изградње трансфер станице за разврставање и рециклажу отпада кошта 71 милион динара, од чега је део обезбедила општина, део Координационо тело за општине Прешево, Бујановац и Медведђу, а за део средстава општина је конкурисала код Министарства привреде Републике Србије.

Извор: Бета и Координационо тело