Архива вести
                   

БОРБА ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА: ЗЛО ПРИСУТНО И У БУЈАНОВЦУ

10. новембар 2021.

Бујановац – Београд - Бујановачки Црвени крст изабран је за координатора локалне мреже за спречавање трговине људима на скупу одржаном у Бујановцу.

Важност решавања овог проблема на територији општине, али и сарадњу свих релевантних институција истакао је и председник општине Нагип Арифи који је у уводном излагању изразио задовољство због покретања иницијативе и предузимања конкретних корака ка реализацији.

“Подршка локалне самоуправе неће изостати, јер је реч о злу које је присутно и код нас, а ако сви заједно радимо имаћемо успеха у том правцу”, нагласио је Арифи.

Иницијативу за формирање локалне мреже за борбу против трговине људима покренули су Одбор за људска права из Врања и АТ мрежа.

“Програм против трговине људима Црвени крст реализује од 2006. године и до сада је о овом проблему разним акцијама и радионицама информисано око 4.000 младих. Поред едукатора, Црвени крст једини има тренера за обуку на програмима борбе против трговине људима”, истакао је Братислав Лазаревић, секретар Црвеног крста.

Сузана Антић Ристић испред Одбора за људска права у Врању, указала је да је у Бујановцу, због географског положаја и близине границе, и сиромаштва људи, важно постојање локалне мреже и заједнички рад на подизању свести о овом проблем.

“У Србији је до краја септембра било 34 жртава разних облика трговине људима, а међу њима 10 девојчица. Током прошле године од 59 жртава 24 су била деца, шеснаест девојчица и осам дечака и зато је значајно да цела заједница буде укључена. Информација и знање јесу највећа заштита у борби против трговине људима”, рекла је Антић Ристић.

Поред представника локалних удружења грађана и медија, скупу су присуствовали и представници Националне службе за запошљавање, ОЕБС-а, Координационог тела и Сигурне куће Врањска Бања.

Почетак рада локалне мреже очекује се наредне године након усвајање иницијативе и предлога на Општинском већу и седници Скупштине општине.

Извор: Бујановачке, Координационо тело