Архива вести
                   

БОРБА ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА У БУЈАНОВЦУ ЧЕКА НА ОПШТИНУ

19. октобар 2022.

Бујановац – Београд - Локална мрежа за борбу против трговине људима у Бујановцу ће уз појачану сарадњу свих надлежних институција бити завршена до краја године, закључено је у Бујановцу на састанку одржаном поводом Европског дана борбе против трговине људима.

Институционална сарадња је, према речима Сузане Антић Ристић из Одбора за људска права, неопходна због бољег препознавања проблема трговине људима.

„ Иницијатива је предата Општинском већу. Од локалне самоуправе имамо подршку и очекујемо да на наредним седницама тај предлог одлуке буде усвојен, а да Скупштина званично донесе одлуку о формирању мреже“, рекла је Антић Ристић.

Иницијатива за формирање локалне мреже за борбу против трговине људима покренута је пре годину дана.

Говорећи о значају и неопходности формирања локалне мреже за спречавање и борбу против трговине људима, шеф кабинета председника општине Сали Салихи рекао је да је локална самоуправа заинтересована за пружање подршке и помоћи у реализацији овог програма.

„ Као општина заинтересовани смо да подижемо свест јавности о овом друштвеном проблему и да радимо на спречавању. Иницијатива постоји и верујем да ће на наредним седницама Општинског већа то бити разматрано и одобрено“, рекао је Салихи.

Говорећи о појму трговине људима, превенцији и едукацији, учесници састанка су се сложили да је за решавање проблема и препознавање неопходна међуинституционална сарадња свих актера.

„ Најтежи део посла смо урадили. Иницијатива је ту, подршку имамо, а преостаје нам само увођење у легалне токове“, закључио је Властимир Стојковић, сарадник за програмске активности Црвеног крста.

Састанак поводом евалуације активности формирања антитрафикинг мреже у Бујановцу одржан је у малој сали Дома културе у организацији бујановачког Црвеног крста уз сарадњу Одбора за људска права из Врања.

Састанку су присуствовали и представници јавних установа у Бујановцу.

Европска комисија је прогласила 18. октобар за Европски дан борбе против трговине лјудима.

Од тада се широм Европе организују активности које имају за циљ подизање свести јавности о проблему и последицама трговине људима.

Извор: Бујановачке, Координационо тело