Архива вести
                   

БОРАВАК БУЈАНОВАЧКИХ УЧЕНИКА У ПЕСТАЛОЦИ ДЕЧИЈЕМ СЕЛУ У ШВАЈЦАРСКОЈ – УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ ИНТЕРКУЛТУРАЛНЕ РАЗМЕНЕ

1. јун 2018.

У оквиру пројекта „Наш град, наше школе“ који реализује Служба Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа са партнерском организацијом Група 484 уз подршку Песталоци дечије фондације, група од 40-торо ученика је боравила у Трогену,  у дечијем селу у Швајцарској.

 Ученици из 6 школа са територије општине Бујановац имали су прилику да у периоду од 08. до 24. маја учествују у програму интеркултуралне размене и активно учествују у едукативним радионицама заједно са својим вршњацима из Швајцарске. Школе обухваћене у овом програму су ССШ „Свети Сава“, ОШ „Наим Фрашери“, ОШ „Бранко Радичевић“, ОШ „Али Бекташи“ Несалце и ОШ „Вук С. Караџић“ Левосоје.

Теме које су биле обрађиване у овом програму јесу: интеркултурално образовање, разумевање различитости, права детета, теме о стереотипима и предрасудама итд.

Деца су успешно представила и демонстрирала своје вештине, поделила своја искуства и мисли с другим ђацима са интеркултуралне размене у Песталоци дечијем селу. Током две недеље, кроз разне радионице, деца су усвојила нова знања и вештине, која ће пренети својим вршњацима.

Поред радионица, деца су посетила и више места у Швајцарској и Аустрији, обилазећи многе историјске и културне објекте.

На крају обуке, организована је свечана подела сертификата о учешћу у овом програму интеркултуралне размене за све учеснике обуке, укључујући  и шест супервизора који су помагали у реализацији овог важног програма интеркултуралне размене.

Током боравка у Швајцарској, деца су преузела задатак да, у наредним данима јавно или у својим школама, пренесу сва искуства и стечена знања својим вршњацима кроз различите образовне и културне активности.

Сви ученици су веома срећни што су имали прилике да  прођу ово искуство за које су сигурни да ће им служити у стварању даље каријере и личности у будућности.

Извор: Координационо тело