Архива вести
                   

БОГДАН МАТИЋ У ОДБОРУ УНИЦЕФ-А

28. октобар 2021.

Бујановац – Београд - Бујановчанин Богдан Матић изабран је за члана Омладинског одбора УНИЦЕФ-а у Србији и добио је звање главног саветника Програма за младе.

Он ће наредних годину дана радити на томе да се више чује глас младих у друштву о темама које их интересују,“жуљају”, брину или на које би својим залагањем могли позитивно да утичу.

“Поносан сам и срећан. Први пут у историји Бујановац има представника младих у УНИЦЕФУ. То је негде круна мог досадашњег труда и рада, иако сам заправо на почетку”, каже кроз осмех Богдан.

Овим успехом Богдан је Бујановцу донео велико признање, а породици Матић дао много разлога за понос. Он је, иначе, унук Животе Матића, дугогодишњег дописника Политике из Бујановца, преминулог 2019. године.

Богдан не крије задовољство што је изабран у одбор једне светске организације, и нада се да ће, како каже, бити добар саветник и представник младих из своје заједнице и то не само на локалном већ и регионалном, па и интернационалном нивоу.

“Мисија УНИЦЕФА је бољи положај и већа права детета и младих, што је негде и мој лични циљ, да свако дете без обзира на социјални статус или припадност маргинализованој групи, има срећно и безбрижно детињство, без дискриминације и стереотипа”, рекао је Богдан.

У великој конкуренцији изабрани су он и још 7 кандидата из других градова Србије.

Као главни саветник Програма за младе, Богдан ће заговарати права младих и подстицати своје вршњаке да то исто раде, допринеће мисији УНИЦЕФА да улога младих у друштву буде заступљенија и више препозната, да се препоруке младих у већој мери уваже.

“Глас младих и оно што они имају да кажу мора се јаче чути у друштву, а обавеза је друштва да то подржи”, закључује Богдан.

Богданов активизам, знање, вештине, учешће у јавном животу, жеља да личним примером утиче на своје вршњаке, да промени своју локалну заједницу на боље, утицали су на његову одлуку да се пријави на УНИЦЕФ-ов позив за члана Омладинског одбора.

УНИЦЕФ је међународни фонд за децу и омладину који се брине о квалитету њиховог животног стандарда. Основан је 1946. године при Уједињеним нацијама. Тенисерка Ана Ивановић и кошаркаш Александар Саша Ђорђевић су амбасадори УНИЦЕФА у Србији.

Извор: Бујановачке, Координационо тело