Архива вести
                   

БОГАТСТВО У ЗЛАТУ, ТЕРМОМИНЕРАЛНИМ ВОДАМА И ШУМАМА - ОПШТИНА МЕДВЕЂА ТРАЖИ ИНВЕСТИТОРА ЗА "ВАТЕРПОЛО”

4. новембар 2013.

Медвеђа- Иако припада групи најнеразвијенијих општина у нашој земљи, у Медвеђи воле да се похвале огромним природним богатством. Непрегледне букове и храстове шуме, велико рудно богатство и многобројни извори термоминералних вода чекају инвеститоре. С обзиром на то да је више од 60% површине која припада територији општине Медвеђа под шумом, овде је доста развијена дрвна индутрија, а ускоро ће да почне да ради погон за производњу пелета.

„Дрвна индустрија нам је на завидном нивоу. Имамо неколико фирми које се баве производњом производа од дрвета, а доста тога и извозе. Пре две године смо започели пројекат фабрике пелета. Машине су набављене од новца општине и донацијом Владе Словеније. Сада смо у фази регистрације предузећа и то ће бити друштво са ограниченом одговорношћу где ће 100% власништва имати општина, а касније очекујемо да ће неки стратешки партнер докапитализовати наше предузеће”, рекао је Дејан Симић, шеф Канцеларије за локални економски развој општине Медвеђа.

Погон ће бити смештен у некадашњој фабрици „Термовент" а  биће запослено 30 радника.

Општина Медвеђа је позната по рудним богатствима. Рудник олова и цинка "Леце" приватизован је у априлу 2008. године када га је за скоро 10 мил ЕУР, купила компанија "Фармаком МБ" из Шапца. После обављених припрема производња у руднику је поново покренута 2010. године. Да у овом подручју постоје богата лежишта злата и бакра показује истраживање канадске компаније, регистроване у Србији као "Дунав минералс". Компанија је објавила да је у селу Туларе пронашла 800.000 тона бакра и 78 тона злата.

“И даље се врше истраживања, али очекујемо на тој локацији отварање рудника “, рекао је Симић.

Када је реч о трећем богатству ове општине – минералној води, Сијаринска бања, смештена на обалама Бањске реке, има 18 извора природне минералне воде, благотворних за лечење најразличитијих болести. Нарочиту занимљивост представља гејзир топле воде, јединствен у Европи, чији водени стуб има висину од осам метара. У његовој близини, саграђен је комплекс мањих базена, а недалеко је олимпијски базен и терени за кошарку, мали фудбал и одбојку на песку.

“Планирамо инвестиције у бању. У плану је изградња "Ватерполо хотела" за припрему спортиста али и свих заинетресованих туриста који би да посете ову бању. До сада је урађен идејни пројекат, студија изводљивости за изградњу, одређено је земљиште за хотел, добијена је локацијска дозвола тако да врло брзо може да се крене у реализацију”, истакао је Симић.

Општина за изградњу тог туристичког објекта тражи инвеститора који би уложио 7 мил ЕУР. Своје инвестиционе потенцијале општина Медвеђа представила је на Сајму инвестиција "Инвестехпо" у Новом Саду.

Извор: www.екapija.com