Архива вести
                   

БЕСПЛАТАН ШКОЛСКИ ПРИБОР ЗА ЂАКЕ ПРВАКЕ У ПРЕШЕВУ, БУЈАНОВЦУ И МЕДВЕЂИ

2. септембар 2009.

Председник Координационог тела за југ Србије Милан Марковић, првог дана школске године, поделио је у Прешеву и Бујановцу свим првацима школске торбе са прибором. У Прешеву је прибор добило 600, а у Бујановцу 603 ученика. Вредност донације за ове две општине је 2. 500.000 динара.

Он је школске торбе деци делио са председницима општина Прешево и Бујановац Рагмијем Мустафом и Шаипом Камберијем.

Марковић је ђацима поручио да треба да уче и слушају учитеље, родитеље и старије и најавио нова ангажовања Координационог тела на помоћи ученицима и школама.

Координационо тело  у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа поделило је 1.300 торби са потребним школским прибором, а брине се и о старијим ученицима, кроз доделу стипендија, рекао је Марковић.

Расписали смо и конкурсе којима  желимо да стимулишемо пројекте чији је циљ сарадња и дружење припадника свих заједница у три општине, изјавио је Марковић, уз констатацију: "Изградња инфраструктуре је добра, али се интеграција постиже кроз заједничке пројекте и ангажовања свих заједница".

Марковић је изразио наду да ће, после отварања одељења Правног и Економског факултета из Ниша у Медвеђи, сличне високошколске установе почети ускоро да раде и у Прешеву и Бујановцу.

"Има још доста тога да се ради, али смо стрпљиви, систематични и упорни и уверен сам да ћемо заједничким радом успети", рекао је Марковић.

Марковић је са Рагми Мустафом у Прешеву отворио и радове на реконструкцији центра града, а у Бујановцу са  Шаипом Камберијем радове на електрификацији дела општине.
"Ови радови имају двоструки значај. Један је индустријски, јер је овде планирана индустријска зона, а други је обезбеђивање струје и легалних прикључака за оближње ромско насеље", изјавио је Марковић.

Мустафа и Камбери су изразили задовољство акцијом, посебно што су сва деца из ове три општине добила бесплатан школски прибор.

Школска година за 97 ђака првака у О.Ш. „Горња Јабланица“ у Медвеђи почела је поделом бесплатног школског прибора. Ранчеве са потребним школским прибором уручио је потпредседник Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђа Сима Газикаловић заједно са председником општине Слободаном Драшковићем.

Обраћајући се пре доделе школског прибора Сима Газикаловић је првацима рекао: „Данас, на ваш најрадоснији дан, Координационо тело  вам је обезбедило скроман поклон, ранчеве и школски прибор, са жељом да исте напуните знањем и петицама.“

У неразвијеној општини као што је Медвеђа ово је значајно олакшање за сваку породицу из које дете полази у школу. Вредност сваког појединачног пакета школског прибора је 2.100 динара.