Архива вести
                   

БАЗА ЈУГ: ВОЈСКА ВЕЖБА ЗА ЛИБАН

5. јули 2022.

Бујановац – Београд -  На полигону „Боровац“ и у бази „Југ“ код Бујановца у току је колективна обука за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

Обука представља део вишемесечних припрема које припадници јединице пролазе како би били у потпуности оспособљени за реализацију наменских задатака у мировној операцији, саопштено је из Министарства одбране.

Током овог дела припрема, вод за заштиту снага ради у условима сличним онима у мисији, а супозиције које решава су у потпуности прилагођене ситуацијама у којима се може наћи током извршавања задатака у зони операције. Програмом су обухваћени садржаји из тактичке и физичке обуке и теме из међународног хуманитарног права, са тежиштем на реализацији задатака приликом обезбеђења базе.

У завршном делу припрема, средином овог месеца, вод за заштиту снага очекује тактичка вежба на којој ће бити проверена оспособљеност јединице за учешће у овој мисији.

Војска Србије ангажује вод за заштиту снага у мисији Уједињених нација у Либану од 2014. године.

„Основни задатак наше јединице, која се налази у саставу италијанског контингента, јесте обезбеђење базе у којој су смештене снаге Уједињених нација“, кажу у војсци.

Извор: Бујановачке, Координационо тело