Архива вести
                   

АНАСТАСИЈА ПРИЧА САМО СА ОСМЕХОМ И СУЗАМА, ПОМОЗИМО ОВОЈ ПРЕСЛАТКОЈ БУЈАНОВЧАНКИ

19. март 2024.

У циљу помоћи малој Анастасији Зафировић из Бујановца, која болује од тежег облика церебралне парализе, шесторо момака кренуло је 23. марта на поклоничко путовање из манастира Раковица у Острог са циљем да сакупи скоро 12. милиона динара, колико је неопходно за лечење ове осмогодишње девојчице.

Анастасијина мајка Наташа је пореклом из села Левосоје код Бујановца, док је њен отац Зафир Зафировић из Буштерња код Прешева.

Анастасија је рођена 2015. године у Београду. Због компликација на порођају остала је без кисеоника до мозга и први пут је заплакала тек после 120 минута, у инкубатору. Због тешког оштећења мозга дијагностикована јој је церебрална парализа. Од шестог месеца иде на разне терапије.

Анастасија је весела и насмејана девојка и храбро се бори са свим препрекама, али нажалост не може сама да седи, пузи, прича и једини контакт остварујемо кроз осмех или сузе. Она је потпуно зависна од нас, стално идемо на вежбе, јер без њих не би могла да функционише - каже за Бујановачки Анастасијина мајка Наташа и додаје да су терапије, које трају шест сати недељно, изузетно скупе.

Финансијску ситуацију додатно компликује и то што Наташа нигде не ради, јер мора све време да буде са Анастасијом, па је запослен само Зафир.

Анастасији су потребна средства за физикалне третмане, рехабилитацију, трајне БДА терапије, логопедске и дефектолошке третмане, а по потреби и операције. Од потребних 11,6 милиона динара, преко Фондације Буди хумане до сада је прикупљено близу 2 милиона.

 

 

- Позивамо све да се придруже хуманитарној акцији коју организују младићи запослени у Централном затвору у Београду, односно да СМС поруком подрже њихово ходочашће из Раковице у манастир Острог и тако помогну нашој Анастасији - каже Наташа.

Командант београдског Централног затвора и КПЗ Панчево, како каже, удружили су снаге да ова акција буде успешна и значајна, а храбри Милош, Марко, Александар, Борис, Милан и Пеђа, уз благослов свештеника, кренули су. 23. марта од манастира Раковице ка духовном и светом путу за Острог.

Извор: bujanovacke.co.rs  
Пише: И. Јовановић