Архива вести
                   

Албанци поново у Координационом телу

27. март 2009.

БЕОГРАД, 27. март – Министар за државну управу и локалну самоуправу и председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Милан Марковић, народни посланик у Скупштини Републике Србије, Риза Халими и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, амбасадор Ханс Ола Урстад, потписали су Споразум о принципима реконструкције Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

У својој изјави Милан Марковић нагласио је: „За све лидере са југа, за Ризу Халимија и за мене, ово је велика прилика да покажемо да верујемо у принципе и обавеза за све нас да оно што потпишемо и испунимо јер то дугујемо грађанима Прешева, Бујановца и Медвеђе“. Марковић се захвалио речима „Искрено захваљујем свима који су помогли да се постигне споразум. Желим да охрабрим све потписнике и кажем успећемо, јер успех зависи само од нас“.

Народни посланик Риза Халими је изразио наду да ће ова реорганизација Координационог тела омогућити да се реализују сви циљеви Владе из 2001. године, а то су економски развој, интеграција Албанаца у републичке институције, мутлиетничност, мир и безбедност у све три општине.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, Ханс Ола Урстад подвукао је да је процес који је довео до потписивања споразума захтевао пуно одрицања са свих страна. „Било је неопходно да разум превлада и то се десило. Ово је добар старт. ОЕБС не стаје овде, већ настављамо да учествујемо у процесу примене овог споразума, посебно нам је важно шта ће се десити у радним групама“, закључио је Урстад.

Председник Координационог тела, Милан Марковић, народни посланик Риза Халими, председници општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, Надер Садику, Шаип Камбери и Слободан Драшковић, председник Скупштине општине Бујановац, Јонуз Муслиу и директор Службе Координационог тела, Ненад Ђурђевић, потписали су и Одлуку о реорганизацији и надлежностима Координационог тела.
Потписивању су присуствовали амбасадор САД-а у Србији, Камерон Мантер и представници британске амбасаде у Београду. Били су присутни и државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен, републички омбудсман, Саша Јанковић, потпредседници Координационог тела Душан Спасојевић, Дејан Јовановић и Сима Газикаловић.