Архива вести
                   

АКТИВНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

9. фебруар 2016.

Проблеми са којима се сусрећу људи у локалним заједницама су различити, као и решења која се могу применити. Стога програм Активне заједнице омогућава финансијску подршку у износу до 350.000 динара инцијативама за решавање заједничких проблема грађана у локалним заједницама. Овај тематски неограничен програм подстиче активније учешће грађана у решавање конкретних проблема на локалном нивоу. Успешне акције помажу људима да стекну нова знања и поверење у сопствене могућности.

За финансијску помоћ могу конкурисати и регистроване и неформалне групе, док предлози пројеката могу бити писани на српском, албанском или ромском језику. У одабиру иницијатива које се финансијски подржавају предност се даје акцијама које на најбољи начин користе локалне потенцијале – било да су у питању материјални доприноси, волонтерски рад, знање, искуство или услуге људи из различитих сектора. Искуство је показало да укључење различитих субјеката у заједници омогучава креативнија, потпунија и трајнија решења проблема.

Резултати ових пројеката на најбољи начин показују да позитивне промене у многим случајевима не зависе толико од количине новца, колико од воље, ентузијазма и знања, и да многи проблеми са којима се сусрећемо могу бити решени  са мање средстава него што се обично претпоставља.

Програм Активне заједнице се реализује уз финансијску подршку институционалних донатора: Фондације Чарлс Стјуарт Мот и Фонда браће Рокфелер.

Више информација о конкурсу можете пронаћи на https://www.tragfondacija.org/pages/sr/donacije-za-ocd/aktivne-zajednice.php

Извор: Траг фондација и Координационо тело