Архива вести
                   

АКТИВИРАН СИСТЕМ „ПРОНАЂИ МЕ“ ЗА ПРОНАЛАЖЕЊЕ НЕСТАЛЕ ДЕЦЕ, ЕВО КАКО ФУНКЦИОНИШЕ

26. октобар 2023.

Систем за хитно обавештавање јавности о нестанку деце под називом „Пронађи ме“ почео је да ради у Србији. У случају активирања система о нестанку малолетног лица бићете обавештени СМС поруком, прекидом телевизијских и радио емисија, кајронима на ауто-путу, аеродромским, аутобуским и железничким станицама. Овај систем ће допринети да се брже реше случајеви нестанка деце, у којима је сваки минут драгоцен.

Систем је у рад данас пустио председник Александар Вучић који је рекао да је живот сваког детета неупоредиво важнији од било чега другог.

Оснивач Фондације „Тијана Јурић“ и директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић рекао је да је Србија прва земља у региону која је увела систем „Пронађи ме“.

Јурић, који је и иницијатор за покретање овог система, истакао је да дугује велику захвалност Министарству унутрашњих послова и председнику Александру Вучићу који су схватили значај овог система у проналажењу деце и њиховој безбедности.

„Осам година смо овде, осми пут, и сваки пут разговарамо о темама које су важне за безбедност наше деце. Измењен је Кривични закон, постоје и измене у Закону о полицији, један важан систем је заживео. Први пут у региону, ниједна земља нема у региону овакав систем и неће га убрзо ни имати нажалост“, рекао је Јурић на отварању Конференције о безбедности и одговорности деце.

Како су раније писали медији, полиција ће одлучивати о активирању система по процени, кад добије пријаву, осим кад се активира аутоматски – ако је нестало дете животно угрожено, децу са инвалидитетом до 18 година и млађе од седам година.

У обавештавања су укључени медији, који ће прекидати емитовање редовног програма, са сликом несталог детета и информацијама као што је место где је последњи пут виђено.

Такође ће и мобилни оператери слати ове поруке својим корисницима.

Поруке ће емитовати и „Путеви Србије“, Аеродром „Никола Тесла“, аутобуске и железничке станице.

Превиђена је и друга фаза која укључује и шири круг обавештавања као што су тржни центри, друштвене мреже.

Систем, који у свету функционише под називом Амбер алерт, назван је по деветогодишној девојчици из Тексаса Амбер Хагерман која је отета и убијена.

Video: