Архива вести
                   

АКЦИЈА ИСКЉУЧЕЊА СТРУЈЕ У ПЧИЊСКОМ ОКРУГУ

7. август 2014.

Врање/Бујановац/Прешево -На 13 локација у Пчињском округу рано јуче почела је акција искључења струје нередовним платишама и онима који је краду, а у којој учествује и полиција, изјавио је у Врању министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

„Акција се спроводи неселективно и хоћемо да покажемо да без обзира на то да ли је неко Србин, Албанац или припадник било које друге нације мора да плаћа струју и мора да се понаша законито, да не сме да шверцује наркотике и не може да поседује илегално  оружје“, упозорио је Стефановић и указао да је плаћање струје државно, а не национално питање.

Он је рекао да је на захтев Електродистрибуције Врање, на 18 локација обављен преглед корисника електричне енергије и објаснио да је улога полиције пружање асистенције радницима Електродистрибуције.

„Никоме неће бити дозволљено да раднике физички напада и прети њиховој безбедности зато што су дошли да обаве свој посао“, рекао је министар, истакавши да се „не ради о етничком сукобу, већ о сукобу људи који раде свој посао и криминалаца“.

„Ми смо и данас у Великом Трновцу и сећи ћемо струју онима који је не плаћају. И не само ту, него и на сваком другом месту. Струја се сече и у Врању Србима и Ромима који је не плаћају, па ћемо тако сећи и Албанцима“, поручио је Стефановић.

Према његовим речима, констатовано је да су Електродистрибиција Врање и ЕПС Србије крађом струје оштећени за више од милион и 300 хилјада динара.

Министар је навео да је полиција утврдила разне модалитете крађе и нелегалног коришћења електричне енергије и изјавио да ће против осумњичених лица бити поднете кривичне пријаве у редовном поступку.

Стефановић је прецизирао да је на подручју Владичиног Хана, Врања, Прешева и Бујановца, укључујући и село Велики Трновац, обављен преглед мерних уређаја и да су од укупног броја контролисаних мерних места четири у власништву привредних субјектата, а 14 породична домаћинства.

Министар је додао да је прекинуто даље снабдевање електричном енергијом тих домаћинстава и најавио да ће акција бити настављена.

Министар Стефановић је указао и да је у склопу акције, на подручју Прешева, пронађен и један пиштољ са пет метака у илегалном поседу, а у Бујановцу 26,06 грама опојне дроге за коју се сумња да је хероин.

Министар је на конференцији за новинаре, која је одржана након посете Полицијској управи Врање, рекао да је министарство задовољно „неким” резултатима Полицијске управе Врање  али и да „у наредна три месеца очекује још више”.

Стефановић је као циљ ове управе поставио „смањење криминалитета, заустављање илегалног промета наркотицима и дувана, чиме би се грађанимана на овом подручју гарантовала безбедност”.

„Зна се да Полицијска управа Врање ради у веома сложеним условима који су погодни за  извршење кривичних дела“, рекао је Стефановић и додао да „не сме да постоји било каква корупција у полицији” али и да је „потребна већа сарадња са грађанима”.

Он је обећао да ће се заложити да Полицијска управа Врање добије већи број полицијских службеника , што би омогућило и њен ефикаснији рад.

 Полицијску управу Врање је, заједно са Министром Стефановићем , посетио и директор полиције Милорад Вељовић.

Извор: Југмедиа, Југпрес и Координационо тело