Архива вести
                   

АГИМ РАШИТИ ПОНОВО ПРОСВЕТНИ ИНСПЕКТОР

15. март 2019.

Бујановац – Након више од две године без просветног инспектора који би контролисао рад предшколске установе, 11 основних и 2 средње школе у општини Бујановац, локална самоуправа вратила је Агима Рашитија на то место.

Рашити је до пре две године обављао ову дужност, истовремено са функцијом начелника Инспекцијских служби, када је утврђено да то није у складу са законом па је Бујановац остао без школског надзора пуне две године.

Заменик председника општине, Стојанча Арсић објашњава да се Рашити заправо вратио на дужност коју је обављао до тренутка када је утврђено да је против прописа да истовремено обавља две функције, док сам Рашити каже да је тек почео да се упознаје са ситуацијом у школама.

“Прва контрола, по плану Министарства просвете, биће спроведена следеће недеље. Примио сам и неколико пријава по којима ћу реаговати у наредном периоду”, рекао је нови просветни инспектор.

Према речима начелника Одељења за јавне службе у Општинској управи, Дритона Реџепија, локална самоуправа је била принуђена да реагује и постави просветног инспектора након бројних приговора заинтересованих страна и запослених у школству.

“Ова одлука је била неопходна, постављање инспектора је и законска обавеза”, каже он.

Објашњавајући разлоге због чега се чекало дуже од две године, Реџепи је рекао да је забрана запошљавања у јавном сектору пресудно утицала на изостанак инспекцијског надзора над бујановачким школством бар од стране локалне самоуправе, јер је контролу ипак вршила Школска управа Лесковац.

„Након што се Рашити повукао остали смо без јединог просветног инспектора, али и без сагласности државних органа да запослимо радника који би обављао инспекцијски надзор“, каже Реџепи.

Проналажење прелазног решења, односно намеру локалне самоуправе да на место просветног инспектора распореди неког од радника Општинске управе, како каже Реџепи, спречавао је прописан услов да инспектор има 5 година радног искуства у струци.

Тако је, после две године, избор поново пао на Рашитија.

Бујановац, иначе, по прописаним нормативима Министарства просвете, испуњава услове за два просветна инспектора, што је и био случај у прошлости, када је по устаљеној пракси један инспектор долазио из српске заједнице, а други из албанске.

„Могу да кажем да смо сада добили обећање да ће нам бити омогућено запошљавање два просветна инспектора, мимо одлуке о максималном броју запослених, и планирамо да вратимо модел по коме је један инспектор албанске, други српске националности“, рекао је заменик председника општине, Стојанча Арсић.

Извор: Бујановачке и Координацино тело