Архива вести
                   

70 ОДСТО ПОТРЕБНИХ УЏБЕНИКА НА АЛБАНСКОМ ЈЕЗИКУ СПРЕМНО ЗА НАРЕДНУ ШКОЛСКУ ГОДИНУ

30. август 2013.

Председник Националног савета Албанаца Галип Бећири каже да је за предстојећу школску годину обезбеђено 70 одсто потребних уџбеника на албанском језику за основне школе.

За предстојећу школску годину обезбеђено је 70 одсто потребних уџбеника на албанском језику што је велики напредак у односу на претходне године, изјавио је председник Националног савета Албанаца Галип Бећири.

Бећири је рекао да су уџбеници на албанском језику обезбеђени на три начина: преводом на албански уџбеника који се користе у настави на српском језику; увозом неких уџбеника из Албаније; на основу одобрења Министарства просвете и израде уџбеника чији су аутори Албанци из Прешева и Бујановца.

"Заједничким напором Националног савета Албанаца и Министарства просвете за ову школску годину обезбеђено је 80 књига за основну школу, што је 70 одсто од потребних уџбеника. Нису још обезбеђени уџбеници из историје, географије, музичког и ликовног, јер немамо људе који су заинтересовани да их преведу", изјавио је Бећири.

"Из Албаније су, по одобрењу Министарства просвете, набављени уџбеници албанског језика од првог до осмог разреда. Свим школама у којима се одржава настава на албанском језику смо доставили спискове са уџбеницима које је одобрило Министарство просвете и сви су обавезни да се тога придржавају", рекао је Бећири.

Док је питање обезбеђивања уџбеника на албанском језику за основну школу скоро решено, за уџбенике за средње школе за сада није урађено много, додаје Бећири.

"За средње школе у настави ће се користити и даље стари уџбеници или белешке јер је потребно 350 књига за десетак смерова, а у тој области за сада није много урађено", изјавио је Бећири.

Извор: РТС