Архива вести
                   

31. март 2009. год.

31. март 2009.

Први састанак новог Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу требало би да буде одржан већ у току ове недеље, након што је прошлог петка потписан споразум о реконструкцији тог тела у које су се после две године вратили и представници албанских партија са југа Србије.

„Оптимиста сам у погледу даљег рада Координационог тела. Очекујем да сви заједно уложимо напоре да обезбедимо развој привреде и реализацију програма који постоје још од 2001. када је тело формирано. Наставићемо и са пројектима из области инфраструктуре. Надам се већој ефикасности Координационог тела и другачијем односу према нама. То значи, заједничко учешће, као и одговорност”, каже за „Политику” Шаип Камбери, председник општине Бујановац.

Он наводи да је једна од значајнијих новина то што нови споразум предвиђа да се одлуке у Председништву Координационог тела (КТ) доносе консензусом, „што у претходном периоду није био случај, јер не само да нисмо учествовали у доношењу одлука, већ о много чему нисмо ни били обавештавани”.

Камбери најављује и да ће он бити први од председника три општине који ће обављати функцију заменика председника Координационог тела. Према споразуму који су у Београду потписали председник тога тела и министар за државу управу и локалну самоуправу Милан Марковић, посланик у Скупштини Србије Риза Халими и шеф мисије ОЕБС-а у Србији Ханс Ола Урстад, председници општина Бујановац, Прешево смењиваће се на овом месту сваких годину дана.
Потпредседник Координационог тела Сима Газикаловић, такође, оптимиста је у погледу даљег рада тела које практично није функционисало и пре него што су га, незадовољни што се не уважавају њихови захтеви, напустили албански представници.

„Ово је трећи споразум у коме учествујем и надам се да ће бити трећа срећа. Очекујем да убудуће све проблеме, којих у овом крају није мало, заједнички решавамо. Наравно и да заједнички сносимо одговорност за учињено. Морамо покушати да покренемо привреду, да повратимо и међусобно поверење грађана различитих националности, али и њихово поверење у државу Србију”, каже Газикаловић.

Он, међутим, додаје да се мултиетничност мора потврдити и „на терену”, односно да у локалној власти на југу Србије морају учествовати и представници Срба, што сада није случај.
И Шаип Камбери се нада да ће владајуће коалиције у три општине бити „проширене” и српским партијама. „Надам се да ће овде власт бити мултиетничка, као што се надам да ће доћи и до потпуне интеграције Албанаца у државне органе”.