Архива вести
                   

28. април 2010. године

28. април 2010.

Aмеричка помоћ јужној Србији

Сједињене Америчке Државе уложиле су преко УСАИД-а више од 70 милиона долара у југ Србије, највише у инфраструктуру и развој економије и културе, изјавила је америчка амбасадорка Мери Ворлик након разговора са представницима локалне самоуправе у Врању.

"Охрабрујемо све инвеститоре из Америке да улажу у југ Србије, интегрални део Србије који корача крупним корацима ка Европској унији", рекла је Ворлик у Врању где је први пут боравила после именовања.

Врање може да буде пример осталим градовима у Србији када је економски развој у питању, изјавила је амбасадорка.

Ворлик је навела да ће америчка Амбасада у Београду наставити да охрабрује америчке компаније да инвестирају у југ Србије, као и да са Врањем постоје дугогодишњи контакти по том питању".
"До сада је Влада САД финансирала 35 пројеката у Врању вредних 1,3 милиона долара од чега је преко УСАИД-а обезбеђено 430.000 долара. Сваки пројекат је заузео своје место у развоју наше локалне заједнице", рекао је градоначелник Врања Мирољуб Стојчић захваљујући амбасадорки на финансијској помоћи.

Амбасадорка САД посетила је и Народну библиотеку у Нишу којој је амабасада САД поклонила компјутерску опрему у вредности од 4.500 долара.

"Библиотеке као ризнице књига треба да пруже читаоцима не само књиге већ и најновије технолошке могућности. Иако децу покушавамо да научимо да у својим рукама држе књиге, треба их припремити и за све већу важност умрежавања у компјутерску базу података", рекла је америчка амбасадорка.
Амбасадорка Ворлик је нагласила да ће компјутерска опрема помоћи у дигитализацији Народне библиотеке.