Архива вести
                   

21.06.2010. године

21. јун 2010.

Шанса за четири општине на југу: уручени сертификати о пословном окружењу

Градови Суботица, Врање, Лесковац и општине Бујановац и Пирот добили су сертификате за повољно пословно окружење у оквиру програма Националног савеза за локални економски развој (NALED).

На додели сертфиката у дому Народне скупштие Министар економије Млађан Динкић је рекао да локални развој зависи од општина и градова, а да је улога Владе Србије да обезбеди инфраструктуру и изградњу аутопутева који ће их повезати. Навео је да се свих пет општина и градова, који су добили сертификате, налазе на Коридору 10 и оценио да ће општине са мање бирократије и бржим издавањем дозвола привући више инвеститора. Динкић је нагласио да пример доделе сертификата Бујановцу говори да и најсиромашније општине могу да унапреде пословно окружење.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић рекао је да сертификати додељени локалним самоуправама представљају доказ да су достигле стандарде ефикасности и једноставности потребне за привлачење инвеститора.

Шеф Сектора за европске интеграције при делегацији Европске уније у Србији Алберто Камарата навео је да се евро-интеграције не дешавају на државном, већ на локалном нивоу у земљама чланицама и државама које желе да уђу у ЕУ.

Амбасадорка Сједињених америчких држава Мери Ворлик нагласила је да је неопходно да локалне власти могу да обезбеде инвеститорима информације у кратком року и додала да добијање сертификата показује спремност општина за инвестиције.