Архива вести
                   

20.7.2010. године

20. јули 2010.

ЗА 25 ОПШТИНА 17,5 МИЛИОНА ЕВРА

Двадесет пет општина са југа и југозапада Србије добиће 17,5 милиона евра за развој у наредне три године. Европска унија ће дати 13,5, Влада Швајцарске 2,5 и Влада Србије 1,5 милион евра. Ово је предвиђено споразумом о реализацији програма „Прогрес“ који су у Врању потписали шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер и потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић.

Програм „Прогрес“ део је глобалног партнерства ЕУ са општинама и у наредне три године подржаће развој општина на југу и југозападу Србије и смањење разлика у регионалном развоју. Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић нагласио је да ће реализација програма „Прогрес“ допринети бољем функционисање општина, формирању индустријских зона, изградњи инфраструктурних и других објеката што ће обезбедити бољи живот грађанима у овом делу Србије и додао да ће новац да буде утрошен за израду пројектних документација и развој општина и градова који су суочени са сиромаштвом, незапосленошћу, неодговарајућом инфраструктуром, лошим социјалним услугама и исељавањем.

Програм европског партнерства са општинама реализује Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге  - УНОПС.

Амбасадор ЕУ у Србији Венсан Дежер указао је на важност смањења разлика између развијених и неразвијених региона, што је и циљ овог пројекта јер, како је нагласио, „обично најразвијенији на северу и западу Србије успевају да створе и најбоље услове за привлачење страних инвестиција“. Одговарајући на питање да ли су локалне самоуправе на југу Србије спремне за сложену процедуру аплицирања за средства из овог, али и других програма које финансирају земље ЕУ, Дежер је рекао да ће бити „организовани састанци како би се постигао консензус између локалних власти али и грађана око стварних потреба“.

„Значајно је да грађани учествују у препознавању стратешких потреба у својој средини и да то онда реализују кроз сервис локалне самоуправе. То могу да буду проблеми у одлагању смећа, побољшавању водоснабдевања, али и пружању услуга грађанима – прецизиро је Дежер.

Представник Швајцарске Беатрис Мајер, чија је влада један од већих донатора „Прогреса“, указала је на спремност да се након деценије присуства разних донатора из њене земље, на југу Србије сада ради „конкретно и транспарентно на решавању проблема који би побољшали живот свих грађана“. „Имамо много проблема у образовању, али ту су и миграциони проблеми, који се могу решавати само побољшањем стандарда грађана“, рекла је Мајер. Све активности на програму „Прогрес“ биће реализоване у складу са потребама, али и интересовањем општина. Радиће се и процена могућности да се за одређену активност постигне жељени циљ у средини где се проблем решава што подразумева финансијско учешће сваке локалне самоуправе која конкурише за средства из буџета „Прогреса“.

За средства из буџета „Прогреса“ могу да конкуришу општине Ивањица, Нова Варош, Нови Пазар, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин у југозападној Србији, као и општине Блаце, Житорађа, Куршумлија и Прокупље из Топличког округа, као и Бојник, Власотинице, Лебане, Лесковац, Медвеђа, Црна Трава, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Врање, Прешево, Сурдулица и Трговиште из Јабланичког и Пчињског округа.