Архива вести
                   

100 ДОЗВОЛА НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: НОВА ДИГИТАЛНА ПЛАТФОРМА "ЕДОЗВОЛА"

12. децембар 2019.

Канцеларија за ИТ и еУправу Владе Републике Србије и Пројекат за унапређење пословног окружења у Србији, који спроводи Међународна финансијска корпорација (ИФЦ), чланица Групације Светске банке, уз подршку Фонда за добру управу Уједињеног Краљевства и Британске амбасаде у Београду, најавили су нову дигиталну платформу еДозвола за издавање дозвола, лиценци и сагласности за привреду.

Захваљујући новој дигиталној платформи, у првој фази, биће дигитализовано 100 процедура: 30 у првој половини 2020, а осталих 70 до краја 2020, што ће и привреди и држави донети велике уштеде у времену и новцу.

Осим тога, оно што је за привреду и државу веома важно јесте да ће нова платформа сервиса еДозвола у будућности објединити постојеће сервисе и прерасти у свеобухватну платформу за издавање електронских решења. Држава ће захваљујући новој платформи имати могућност дигитализовања различитих административних процедура и у будућности.

За привреду данас, најчешће, сваки административни поступак подразумева одлазак од шалтера до шалтера. Поједини поступци делимично су дигитализовани и могу се одрадити он-лајн - преко дигиталних сервиса, док се поједине фазе, као што су подношење захтева, плаћање или одлазак по решење, обављају и даље доласком на шалтер.

Нова платформа омогућиће да цео процес добијања решења буде дигитализован у потпуности, и за корисника и за институцију која одређено решење издаје. Нова платформа омогућиће електронско подношење захтева, електронско плаћање и коришћење електронског потписа, док ће органи надлежни за одређени поступак имати електронски приступ подацима по службеној дужности.

Захваљујући најсавременијем софтверском решењу за управљање пословним процесима, које обезбеђује Канцеларија за ИТ и еУправу, прибављање података и провера услова ће се обављати аутоматски, разменом података са званичним регистрима, што доводи и до значајног скраћивања рокова. Све стране имаће могућност праћења статуса целог процеса, што уз дефинисане рокове, смањује потенцијалну неизвесност у свим фазама поступка. Резултат поступка ће бити издавање електронског решења, које ће истовремено трајно бити доступно у електронском облику кориснику и надлежним државним органима.

Што више поступака буде укључено у сервис, израда нових услуга ће бити квалитетнија и бржа, због формирања нових регистара и аутоматског преузимања података.

Циљ трогодишњег Пројекта за унапређење пословног окружења у Србији, који спроводи Међународна финансијска корпорација (ИФЦ), чланица Групације Светске банке у сарадњи са Владом Србије, и уз подршку Фонда за добру управу Уједињеног Краљевства и Британске амбасаде у Београду, јесте смањење административног оптерећења за привреду, поједностављивање 1.750 административних поступака – лиценци, дозвола, сагласности и других поступака, омогућавање електронског издавања 100 дозвола и уклањање пракси које негативно утичу на развој конкуренције. Очекује се да ће око 600 дозвола, сагласности и одобрења бити поједностављено.

Извор: Пословно јутро и Координационо тело