Архива вести
                   

10.3.2011. године

10. март 2011.

У развој југа Србије уложено 67,5 милиона евра

Врање - Подаци Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа показују да је у последњој деценији у развој ове три општине уложено 67,5 милиона евра. Овај износ не укључује знатна средства невладиних, владиних и међународних организација, амбасада и влада више земаља света која су пласирана у развој југа Србије. Највише средстава у последњој деценији, 22,7 милиона евра, издвојено је из буџета за различите пројекте у општини Бујановац, 21,8 за пројекте у општини Медвеђа, 18,7 за пројекте у општини Прешево, а преостала 4,7 милиона је уложено у друге општине на југу Србије.

Председник општине Медвеђа, Слободан Драшковић, чијем је сваком грађанину у протеклих десет година буџет државе Србије на овај начин просечно „даривао“ 2.000 евра, каже: „Да није ових десет година било помоћи државе Србије и Координационог тела, ја нисам сигуран на шта би данас личила ова општина и да ли би у њој живело више од 5.000 људи“. Он подсећа да је, захваљујући средствима пореских обвезника Србије, сиромашна општина Медвеђа преуредила Сијаринску бању и рехабилитациони центар, саградила дом културе, спортску халу, ватерполо базен, асфалтирала 160 километара путева и саградила 13 мостова.

„У Прешеву смо реконструисали центар града и главну улицу, саградили зелену пијацу, реконструисали и доградили дом културе. Асфалтирали смо путни правац Миратовац-Рајинце и саградили неколико друштвених објеката“, истакао је Рагми Мустафа, председник општине Прешево.

У истом периоду Бујановац је добио једну средњу школу,  реновирана је једна основна школа у центру града, асфалтиран је путни правац Лучане-Добросин, изграђено је неколико водоводних и канализационих система и више друштвених објеката,  рекао је Шаип Камбери, председник општине Бујановац.

Председници општина Прешево, Бујановац и Медвеђа сматрају да су овим средствима, у протеклих десет година, створени инфраструктурни услови за долазак великих инвеститора и неопходно отварање нових радних места.