Arhiva vesti
                   

ZORAN STANKOVIĆ - SAMO NOVCEM BRANIMO MIR

19. Novembar 2012.

Izvor : Večernje Novosti / Ulaganjem u nerazvijeni jug Srbije i dolazak novih investitora biće garancija za mirniji život Srba i Albanaca. Gde ima novca i posla, tu međunacionalne tenzije  ne postoje. Ovo je izjavio Zoran Stanković, novi predsednik Koordinacionog  tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa:

“U poslednjih 20 godina i Srbi i Albanci su naučili lekciju da ekstremizam i mržnja nikome nisu doneli korist. Srbija će pomoći svim građanima na jugu bez  obzira na nacionalnu pripadnost. Glavni ciljevi mog rada su: smanjenje nezaposlenosti, oporavak propalih fabrika, obnavljanje infrastrukture i dovođenje sranih kompanija.”

Stanković kaže da je strategija da se građani juga boljim uslovima života demotivišu da napuštaju državu i da postaju lažni azilanti u zapadnoj Evropi:

“Razgovaraću svakodnevno i sa Srbima i sa Albancima. Kako sa političkim  liderima, tako i sa običnim građanima. Obezbedili smo 240 stipendija za učenike, za 11 srpskih i albanskih studenata obezbedili smo stipendije za  fakultet u Novom Sadu, oko 300 Albanaca uči srpski jezik uz pomoć britanske ambasade...”

Stanković kaže i da je nova vlada već odvojila početnih 40 miliona dinara  subvencija za 17 malih I srednjih preduzeća:

“Oko 17 miliona smo izdvojili za Bujanovac, 15 miliona za Preševo, a osam  miliona za Medveđu. Za taj novac je konkurisalo čak oko 40 preduzeća i uskoro će biti potpisani i ugovori. Šef koordinacionog tela tvrdi da će se ovakve pomoći nastaviti tokom celog  mandata, a da će Vlada slušati konkretne predloge svih građana juga Srbije:

“ Otvoreni smo bukvalno za sve predloge kako da se unapredi život. Već sam zakazao sastanak sa albanskim poslanikom Rizom Halimijem, koji ima  konkretne predloge kako Koordinacioni centar treba da funkcioniše. Prihvatićemo sve predloge korisne za taj deo zemlje. Naravno, ne odbijamo ni dobronamernu  pomoć međunarodne zajednice.

Izgradnja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu mogla bi da počne uskoro. Počeo je odabir najpogodnije lokacije u toj opštini i sve pripremne radnje su odmakle. Izvesno je da će taj deo Srbije dobiti fakultet, a novac za izgradnju je dobijen uz pomoć međunarodne zajednice”, rekao je Stanković.