Arhiva vesti
                   

„ZDRAVLjE” SE SPREMA ZA EU

7. Avgust 2008.

Leskovac – Pet godina nakon ulaska u moćnu porodicu „Aktavis”, „Zdravlje” je na pragu tržišta Evropske unije. Uskoro ovde dolazi nadležna inspekcija iz Danske koja i zvanično treba da primi ovu fabriku u sistem EU. Nakon toga, glavno tržište leskovačkih farmaceuta, kako za naš list ističe generalni direktor Goran Stojiljković, biće Nemačka, Holandija, Danska i Engleska, umesto Rusije, zemalja bivšeg SSSR-a i Bugarske.
Danas se svi slažu da je ovo bila jedna od najuspešnijih privatizacija u Srbiji, a kada je islandska kompanija kupila „Zdravlje”, sumnjama nije bilo kraja.
Govorilo se da su je kupili Albanci, da će ovde biti magacin za lagerovanje i distribuciju proizvoda iz drugih pogona „Aktavisa”, da će proizvodnja biti preseljena u Bugarsku i šta sve ne. Ali, ne samo što pogoni u Leskovcu nisu ugašeni, nego je trenutno glavni posao – transfer proizvodnje sa Malte i Islanda u ,,Zdravlje”.
U trenutku privatizacije, fabrika ,,Zdravlje trejd” je imala 2.066 zaposlenih i pogone u Leskovcu, Bosilegradu, Lebanu i Medveđi. Nakon otpremnine koja je radnicima davana u tri navrata, 250, zatim 400 i na kraju 700 evra po godini staža, ostalo je ukupno 907 zaposlenih u „Zdravlje trejdu” u Leskovcu i 80 u Sektoru marketinga i usluga za Srbiju u Beogradu. Prosek primanja zaposlenih je 47.000 dinara.
Fabrika u Bosilegradu je poklonjena bosilegradskoj opštini, pogon medicinske plastike u Gazdaru kod Medveđe je prodat čačanskom ,,Spektru”, dok je ,,Tube i doze” u Lebanu kupio ,,Orion” iz Kragujevca. U ,,Zdravlju” radi i oko 150 bivših radnika ove fabrike koji su uzeli otpremninu i prešli u druge firme koje su ovde angažovane na održavanju kruga, transportu, obezbeđenju, u restoranu, uskoro i na pranju mantila.
Nakon investicija od oko 33 miliona evra, koje su za 50 procenata premašile ugovornu obavezu, fabrika je u potpunosti promenila lik i postala najmodernija u sistemu od dvadeset i dve fabrike Kompanije ,,Aktavis”. Danas su ostali samo temelji bivšeg ,,Zdravlja”, jer urbanistički nije bila dozvoljena izgradnja novih objekata, ali je sve ostalo promenjeno.
– Modernizacija se odvijala u dve faze. U prvoj fazi završen je projekat adaptacije pogona za proizvodnju, a u drugoj pogona pakovanja koji je startovao 17. juna ove godine. Upravo je završen i prostor za čuvanje uzoraka i svi uzorci su sada u jednoj centralnoj prostoriji. Celokupna proizvodnja je maksimalno obezbeđena. U ,,Zdravlje” ne može da se uđe lako, a onaj ko uđe mora da poštuje pravila. Nema nekontrolisanog kretanja po krugu, a u pogonima nema ljudi kojima tu nije mesto – objašnjava direktor Goran Stojilković.
Svetlana Mirković, menadžer za ljudske resurse i komunikacije, skreće nam pažnju na još jednu specifičnost:
– Kvalitet ove kompanije, po kojem se ona razlikuje od većine velikih korporacija u svetu, jeste da drži lokalne timove na lokalnim tržištima. U sistemu ,,Aktavisa” ni na jednom mestu nema stranaca u lokalnom menadžmentu.
Kompanija ima apsolutno poverenje u svoje ljude, jer oni najbolje poznaju svoja tržišta. I u menadžmentu ,,Zdravlja”, čiji je prosek starosti 39 godina, nema stranaca.