Arhiva vesti
                   

ZAVRŠENA OBUKA O OMLADINSKOM AKTIVIZMU

12. Juli 2013.

Vranje - Dvadeset šestoro mladih iz Preševa, Bujanovca, Vranja i Vladičinog Hana učestovovalo je prošlog vikenda u Vrnjačkoj Banji u obuci iz oblasti omladinskog aktivizma i osnova novinarstva.

Ovo je drugi deo obuke mladih koja je prošlog meseca počela treningom iz oblasti ljudskih i manjinskih prava u cilju podizanja svesti mladih o značaju poštovanja manjinskih prava I njihove obuke  za aktivno delovanje u zajednici. Mladi će u periodu od oktobra 2013. do marta 2014.  godine znanjem i veštinama, koje su stekli na obuci, realizovati omladinske akcije i sačinjavati novinske tekstove koji će se baviti  problemima manjina u zajednicama u južnoj Srbiji.

Ove aktivnosti će biti sastavni deo šestomesečne javne kampanje za podizanje svesti građana o značaju poštovanja manjina i pružanju mogućnosti manjinama da ostvare svoja prava.

Pored omladinskih akcija i novinskih članka, kampanja će obuhvatiti i obeležavanje važnih međunarodnih datuma posvećenih ljudskim pravima i manjinama, predavanjima stručnjaka u srednjim školamam i uličnim akcijama, uz učešće odgovarajućih  institucija i medija.

U ovim opšinama će se od 9 do 12. jula održati sastanci lokalnih institucija i organizacija čiji su korisnici/ce pripadnici/e manjinskih grupa sa ciljem planiranja i koordinisanja aktivnosti u okviru javne kampanje.

Obuka za mlade i cela kampanja se realizuju u okviru jednogodišnjeg projekta „Izjednači me!“, koji realizuje organizacija Generator iz Vranja na teritoriji opština Preševo, Bujanovac, Vranje i Vladičin Han.

Cilj projekta je senziblizacija društva u ovim opštinama na jugu Srbije o važnosti poštovanja prava manjina, borbe protiv diskriminacije i inkluzije.

Projekat finansira Evropska unija u okviru programa EIDHR za 2013. godinu.

Izvor: Jugpres