Arhiva vesti
                   

ZANIER: GLEDAJTE U BUDUĆNOST A NE U PROŠLOST

8. Decembar 2017.

Bujanovac - Visoki komesar OEBS-ove Kancelarije za nacionalne manjine Lamberto Zanier, koji je nedavno boravio u Bujanovcu povodom sastanka o Odeljenju Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu,  izjavio je u Bujanovcu da se „boji" da političari „ne čine dovoljno za mlade" i ocenio da to „nije problem samo ovde, na jugu Srbije, nego i šire u regionu".

„Skoro sam boravio na Kosovu i Metohiji i u Makedoniji i video da je i tamo situacija ista ili vrlo slična ", objasnio je Zanier.

On je primetio da „mladi iz različitih zajednica jednostavno ne poznaju jezik one druge zajednice, što se negativno odražava na zajednički život. Zapravo, oni češće komuniciraju na engleskom jeziku, umesto na svojim jezicima", ukazao je Zanier i upozorio da se stabilnost čitavog regiona, „ako gledamo širu sliku", dovodi u opasnost „upravo iz razloga nedostatka integracije".

On je predočio da je segregacija u obrazovanju „vrlo težak i opasan problem koji „ne ide u dobrom pravcu".

„Moramo se vratiti nekim prošlim vremenima kada su komunikacija, interakcija, i razumevanje među pripadnicima različitih zajednica bili normalna pojava", rekao je Zanier.

Upitan o uticaju izjava političara, on je ukazao da, „ne samo ovde u regionu, već širom Evrope, u ovom trenutku idemo u jednom opasnom pravcu, gde se širi nacionalizam i diskurs takve retorike".

„Moja poruka političarima, građanima i stanovništvu bi bila ista, a to je da manje gledaju unazad, u ono što se dešavalo u prošlosti, već da gledaju unapred, u budućnost", naglasio je Zanier.

On smatra da je potencijal za novi konflikt tamo gde postoje nacionalne manjine uporedo sa problemima novih granica.

„I još jednom, poruka i za političare i za ljude koji žive ovde jeste da gledaju u budućnost, da se ponovo angažuju, da iznalaze načine za zajednički život", ponovio je Zanier.

Izvor: FoNet i Koordinaciono telo