Arhiva vesti
                   

ZABAVNE I EDUKATIVNE RADIONICE

21. Juli 2014.

Udruženje „Zlatni ključ“iz Niša realizuje projekat „Edu karavan“, koji je posvećen deci proizvođača duvana sa teritorije opština Preševo i Bujanovac. Glavne aktivnosti karavana će se relaizovati u julu i avgustu i ogledaće se  u kreativnim i edukativnim radionicama.

Edukatori svakodnevno polaze iz Niša u sela Reljan i Veliki Trnovac, u osnovne škole „Muharem Kadriju“ i „9. maj“, gde rade od 10 do 14 sati. Deca i mladi autobusima dolaze u te dve škole iz okolnih sela Biljača, Nesalce, Letovica, Turija, Raince, Strezovac, Slavujevac i dr.

Tim „Edu karavana“ čine članovi „Zelenog ključa“, među kojima su ekolozi i zaštitnici životne sredine, potom studenti fakulteta zaštite životne sredine, mašinstva i biologije. Deo tima predstavljaju i umetnici, a projektu su se pridružile i Kancelarije za mlade iz Bujanovca i Preševa. Na kraju, rezultati će se ogledati   u rukotvorinama kreativnog rada, kao i u novostečenim veštinama i znanjima. Polaznike očekuju i radionice filma, fotografije i glume, kao i umetničke radionice, gde će mladi učiti vajanje, izlivanje gips otisaka, crtanje na  staklu, murale, kolaž i grafiku. Neke od tema vezane su za reciklažu papira i otpada, organsku poljoprivredu i uzgajanje duvana.

Pored sticanja novih veština, polaznici će učestvovati u raznim društvenim i timskim igrama. Pošto je reč o multinacionalnoj sredini, ove radionice posećivaće i deca Srpske i Albanske nacionalnosti. Kako komunikacija ne bi bila otežana, timovi imaju i prevodioce, mlade ljude koji su od velike pomoći. Najaktivniji i najredovniji polaznici karavana će biti nagrađeni, a na kraju projekta će biti organizovano zajedničko putovanje i izložba radova, koji su planirani za septembar.  

Izvor: Narodne novine – Niš i Koordinaciono telo