Arhiva vesti
                   

ZA TRI DANA PREGLEDANO PREKO PET STOTINA PACIJENATA

9. Septembar 2016.

Preševo – Bujanovac – Za tri dana otkad je počelo zajedničko medicinsko angažovanje timova Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja Oružanih snaga SAD, u opštinama Preševo i Bujanovac, pregledano je ukupno preko pet stotina pacijenata.

U mestima Reljan, Muhovac i Vlase gde su do sada obavljeni pregledi žitelja tih mesta, lekari različitih specijalnosti sagledavali su zdravstevno stanje pacijenata a bilo je i slučajeva ukazivanja zdravstvene pomoći na licu mesta. Nekim pacijentima su preporučene dalje mere lečenja i kontrole u najbližim medicinskim centrima.

Prema podacima medicinskih timova, do sada su se najviše javljali hronični bolesnici, sa kardiovaskularnim problemima te povišenim krvnim pritiskom mada je veliko interesovanje bilo i kod oftalmologa, ginekologa i pedijatra. Iako je procentualno bilo najviše pacijenata trećeg doba, u velikom broju je dolazilo i mlađe stanovništvo, žene i deca.

Prema predviđenom planu, veterinarske i preventivne ekipe su vršile medicinski  nadzor i uradile deratizaciju, dezinfekciju i dezinsekciju na mestima gde se ukazala potreba za ovom vrstom pomoći.

Izvor: Koordinaciono telo