Arhiva vesti
                   

ZA MEDVEĐU I JOŠ 12 OPŠTINA U SRBIJI UKUPNO 80 MILIONA DINARA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST

21. April 2017.

Beograd, Medveđa - Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i predstavnici 13 jedinica lokalne samouprave potpisali su u prostorijama Programa Ujednjenih nacija za razvoj (UNDP)  ugovore o dodeli bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu većem od 80 miliona dinara za sufinansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti u javnim zgradama u njihovoj nadležnosti. Ukupno je dodeljeno 25 miliona dinara iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti i 500.000 dolara (57,5 miliona dinara) iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) koja je obezbedio UNDP-a.

Prema rečima ministra Antića, ciljevi programa su da se do 2019. godine smanji potrošnja finalne energije za devet odsto.  

Stalni koordinator Ujedinjenih nacija i stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Karla Herši istakla je da UNDP snažno podržava programe energetske efikasnosti u Srbiji. Sredstva su dodeljena na osnovu rezultata javnog poziva lokalnim samoupravama koji je Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo u oktobru prošle godine.

Višečlana komisija, sačinjena od predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i UNDP-a, vrednovala je prispele predloge projekata prema postavljenim kriterijumima, među kojima je najvažniji bio smanjenje emisije CO2 nakon implementacije projekta.

Izabrano je 13 najboljih projekata koji su zadovoljili uslove javnog poziva, među kojima je i projekat opštine Medveđa.

Cilj projekta, koji traje do decembra 2020. godine, je povećanje ulaganja u energetsku efikasnost javnih zgrada i u komunalne usluge, kao i unapređenje njihove energetske i troškovne efikasnosti pomoću dobrog upravljanja.

Projekat će obuhvatiti i dalji rad na unapređenju zakonodavnog okvira i podizanja kapaciteta na centralnom i lokalnom nivou za sprovođenje energetskog menadžmenta.

Izvor: Info centar Jug i Koordinaciono telo