Arhiva vesti
                   

ZA KONKRETNIJU BORBU PROTIV ŠVERCA DUVANA

27. Novembar 2014.

Beograd, Vranje - U cilju suzbijanja nelegalnog tržišta duvanskih proizvoda, kompanija Britiš Ameriken Tobako (BAT) organizovala je u svojoj fabrici u Vranju obuku za državne službenike čija delatnost obuhvata borbu protiv nelegalnog prometa tih proizvoda. Pripadnici poreskih i carinskih uprava, kao i obaveštajnih agencija zemalja u regionu, prisustvovali su predavanjima, pokaznim vežbama i aktivno učestvovali u radionicama na koje je kompanija pozvala najeminentnije stručnjake u toj oblasti iz čitavog regiona, navodi se u saopštenju te kompanije.

Tokom dvodnevne obuke, gosti i domaćini diskutovali su o najefikasnijim načinima borbe protiv nelegalne trgovine u regionu, a zbog koje izuzetno trpe prihodi zemalja u regionu. Među prioritetnim temama bilo je i razvijanje operativne regionalne saradnje, umrežavanje i razmena informacija, kao i zajedničko praćenje trendova nelegalnog tržišta duvana. Svi prisutni učesnici su bliže upoznati sa načinima prepoznavanja falsifikovanih duvanskih proizvoda, kao i sa samim procesom proizvodnje duvanskih proizvoda, njegovim obeležavanjem, postavljanjem sigurnosnih markica i osiguravanjem bezbednosti pakovanja.

„Cilj obuke je bio pružanje praktičnog znanja nadležnim državnim organima zemalja u regionu u borbi protiv fenomena zbog kojeg budžeti država Balkana gube stotine miliona evra godišnje“, rekao je Goran Milikić, rukovodilac za bezbednost za Adriatik regiju u kompaniji BAT.

Učesnicima seminara svoja iskustva iz ove oblasti preneli su ugledni svetski stručnjaci iz oblasti duvanske industrije .

Najviše duvana se u Republiku Srbiju prošvercije sa Kosova i Metohije. Od početka godine, pripadnici policijske uprave u Vranju su u nekoliko organizovanih akcija na području Bujanovca i Preševa zaplenili više stotina kilograma rezanog duvana, kao i mašine za njegovu preradu. Duvan  dopreman sa Kosova i Metohije bio je namenjen tržištu jugoistočne Srbije, gde se njegova cena kreće između 1.200 i 2.000 dinara.

Izvor: Danas i Koordinaciono telo