Arhiva vesti
                   

ZA DOMOVE ZDRAVLjA ŠIROM SRBIJE IZDVOJENO 2,3 MILIONA EVRA

2. Decembar 2019.

Beograd  - Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar uručio je ugovore o finansiranju i realizaciji projekata usmerenih na unapređenje kvaliteta usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za 83 doma zdravlja, u ukupnoj vrednosti 2,3 miliona evra.

Grantovi, odnosno bespovratna finansijska sredstva, koje dodeljuje Ministarstvo zdravlja, za svaki dom zdravlja iznose 3,5 miliona dinara, a dodeljeni su za 91 projekat.

Projekti se odnose na pružanje dodatnih zdravstvenih usluga u oblasti prevencije, skrininga kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, malignih bolesti, kao i na povećanje stope vakcinacije i poboljšanje pristupa zdravstvenim i preventivnim uslugama za sve korisnike.

Sprovođenje projekta bi prema planu trebalo da počne u decembru i da traje 12 meseci, a finansijska sredstva su obezbeđena u okviru Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije, koji sprovode Ministarstvo zdravlja i Svetska banka.

Lončar je tom prilikom istakao da će od 1. decembra domovi zdravlja biti deo jedinstvenog sistema koji će biti na dobrobit svih.

Prema njegovim rečima, koliko god država ulaže u zdravstvo, nikada neće biti dovoljno jer je reč o takvom sistemu u koji uvek mora da se investira.

„Želimo da se usredsredimo na preventivu, budući da ako se na vreme bavimo nekim problemom, sutra nećemo imati komplikacije”, objasnio je ministar.

Koordinator Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije, Biljana Kozlović, napomenula je da je javni poziv za dodelu grantova za unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga bio raspisan u junu i da je trajao do kraja jula.

Ona je precizirala da su se javnom pozivu odazvala 83 doma zdravlja sa 102 projekta, pri čemu je grantove dobio 91 projekat iz 83 doma zdravlja, koji su zadovoljili stroge kriterijume Komisije za implementaciju grantova.

Izvor: Tanjug, NSuživo i Koordinaciono telo