Arhiva vesti
                   

VLADA REPUBLIKE SRBIJE UBLAŽAVA MERE OD DANAS

21. April 2020.

Beograd – Vlada Republike Srbije je donela nove mere u vezi sa ublažavanjem određenih mera za sprečavanje širenja virusa korona koje stupaju na snagu u utorak, 21. aprila 2020. godine.

U skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke donete su sledeće odluke:

Policijski čas traje od 18 časova do 5 časova, umesto od 17 časova kao do sada.

Građani stariji od 65 godina moći će utorkom, petkom i nedeljom da izlaze u šetnju u trajanju od pola sata. Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18 časova do 1 čas, najviše 600 metara od mesta stanovanja.

Dozvoljen je rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača, kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižarama, trgovcima motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom.

Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) su ponovo otvorene, uz obaveznu primenu svih mera zaštite.

Vlada Republike Srbije pozvala je poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da od danas nastave rad u punom kapacitetu.

Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz obavezno držanje odstojanja.

Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju.

Oni koji i dalje nisu u mogućnosti da nastave sa radom su objekti čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima.

Rad i dalje nije dozvoljen u delatnostima koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, tako da frizerski saloni, saloni za negu lepote, teretane i fitnes centri i dalje ostaju zatvoreni.

Bitno je naglasiti još jednom da se rad u objektima i delatnostima kojima je to od danas dozvoljeno može obavljati isključivo uz poštovanje svih mera zaštite i korišćenje sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava – maski i rukavica.

Izvor: danubeogradu.rs i Koordinaciono telo