Arhiva vesti
                   

VIŠE NOVCA ZA RAZVOJ BUJANOVCA, PREŠEVA I MEDVEĐE

10. Mart 2014.

Opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa mogu ove godine da računaju na oko 10 odsto više novca iz državnog budžeta nego lane. Posredstvom Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, pristizaće podrška za infrastrukturni razvoj, oživljavanje industrijske proizvodnje i unapređenje obrazovnog sistema.

Opština Medveđa će ove godine dobiti 37 miliona dinara za infrastrukturne projekte. U lokalnoj samoupravi Medveđe su izjavili da su prošlogodišnje subvencije tamnošnjoj privredi iznosile 12 miliona dinara, kao i da očekuju da će se nastaviti državna finansijska potpora za školovanje više od 40 učenika i studenata iz Medveđe. Ova opština očekuje i dodatnu pomoć od države za ponovno otvaranje odeljenja Pravnog i Ekonomskog fakulteta Niškog univeržiteta u Medveđi

Za izgradnju zgrade  Odeljenja subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu je obezbeđeno milion i po evra, od kojih je 1.2 miliona evra iz Evropske unije, a ostatak iz državnog budžeta. Očekuje se da će pitanje vlasništva nad placem na kome treba da se izgradi zgrada Odeljenja biti uskoro razrešeno i da će otpočeti radovi na izgradnji.

Koordinaciono telo za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, od svog osnivanja 2001. godine,  finanisra razvoj ove tri opštine sa 70 miliona evra. Međutim, glavna prepreka razvoju ovog dela Srbije je izrazito visoka stopa nezaposlenosti, koja prevazilazi 50 odsto. Na početku godine  bez posla je u Preševu registrovano oko pet i po hiljada radnika, u Bujanovcu oko četiri i po hiljade, a u Medveđi između hiljadu i po i dve hiljade.

Koordinaciono telo, između ostalog, nastoji da velika bujanovačka fabrika „Gumoplastika“, posle dugogodišnjeg stečaja, ponovo stane na svoje noge, što bi značilo posao za više stotina radnika.

Izvor: Privredni pregled i Koordinaciono telo