Arhiva vesti
                   

VIŠE MLADIH U NACIONALNIM SAVETIMA

19. Septembar 2014.

Novopazarska nevladina organizacija „Urban In” relaizuje projekat pod nazivom „Aktivni mladi za aktivne nacionalne savete“. Cilj projekta  je povećanje učešća mladih u radu nacionalnih saveta nacionalnih manjina, njihov uticaj na donošenje odluka radi povećanja nivoa i kvaliteta ostvarenja manjinskih prava i integracija manjina u srpsko društvo, Projekat finansira EU, a on će biti realizovan na teritoriji Sandžaka, južne Srbije (opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa), Vojvodine i Beograda.

Aktivnosti projekta su podeljene u četiri grupe. U prvoj grupi su sastanci sa učesnicima projekta i pripadnicima nacionalnih saveta Albanaca, Bošnjaka, Mađara, Roma i Hrvata, formiranje koalicije organizacija civilnog društva, konferencije za novinare i TV emisije. Druga grupa aktivnosti obuhvata promovisanje rada nacionalnih saveta Albancima, Mađarima, Bošnjacima, Romima i Hrvatima kroz javna savetovanja u pet gradova i opština, objavljivanje mesečnog dodatka na jezicima nacionalnih manjina u dnevnim novinama  i promocija nestranačkih lista nacionalnih manjina. Treća grupa aktivnosti se odnosi na poboljšanje komunikacije i saradnje pet nacionalnih saveta. Četvrta grupa obuhvata aktivnosti vezane za praćenje predizborne kampanje i izbora za nacionalne savete ove godine.

Ciljna grupa za ovaj projekat su mladi aktivni u kancelarijama za mlade i omladinskim organizacijama i grupama, predstavnici nacionalnih saveta, lokalnih samouprava i drugih relevantnih institucija u zajednicima gde se projekat realizuje.

Partner „Urban – In“ – a na ovom projektu je Beogradski centar za ljudska prava.

Izvor: Danas i Koordinaciono telo