Arhiva vesti
                   

VELIKI NAUČNI SKUP U BUJANOVAČKOJ BANjI

29. Mart 2024.

Naučna konferencija „Međunarodni izazovi, zdravstvo i Bujanovačka Banja“ biće održana u Bujanovačkoj banji  u petak i subotu. Ideja skupa je afirmacija ovog lečilišta, da mu država posvećuje više pažnje i ulaže u razvoj turizma, rekao je akademik prof. dr Slobodan Nešković u ime organizatora skupa.

Organizatori konferencije su Centar za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti CESNA B, Međunarodna akademija nauka, umetnosti i bezbednosti i Univerzitet Sveti Ćirilo i Metodije u Velikom Trnovu u Bugarskoj.

Bujanovačka banja je veoma zanimljiva, jer je jedna od tri najlekovitije banje u Evropi, što pokazuju i više nego očigledni rezultati. Naš cilj je da još više afirmišemo banju, da država posveti više pažnje i ulaže u razvoj Bujanovačke banje, da razvijamo turizam jer i država ima koristi od toga, a da ne govorimo o zapošljavanju i drugim ekonomskim postulatima koji su posledica takvog jednog odnosa – kaže dr Nešković.

Na konferenciji će se predstaviti 25 eminentnih naučnih radnika, koji će, kako objašnjava, davati predloge za rešavanje problema i smernice državnim organima, jer problema ima u svakoj sferi društva.

- Ovo je 112. konferencija koju smo organizovali za 18 godina postojanja Centra, objavili smo 39 knjiga i zbornika radova, a proizveden je 40. zbornik koji ćemo promovisati u Bujanovačkoj Banji - dodaje Nešković.

Tema „Međunarodni izazovi, razvoj i Bujanovačka banja” biće, kako kaže, realizovana sa društvenog, bezbednosnog, ekonomskog, pravnog, informatičkog, etičkog, etničkog, tehničko-tehnološkog, menadžerskog i saobraćajnog aspekta, kao i sa stanovišta pogled na turizam i ruralni razvoj poljoprivrede.

- Naše institucije se bave nacionalnim interesima Srbije, međunarodnim izazovima i odnosima, ekonomskim razvojem, ruralnim razvojem i razvojem turizma i poljoprivrede, što je suštinski interes Srbije - dodaje Nešković.

Prijem i registracija učesnika počinje u petak (29. marta) u 9 časova u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Bujanovačka banja“.

Izvor: bujanovacke.co.rs

Napisao: I. Jovanović