Arhiva vesti
                   

VAKCINACIJA GOVEDA NA PODRUČJU PČINjSKOG I JABLANIČKOG OKRUGA POČINjE U PONEDELjAK, 20 JUNA

16. Jun 2016.

Beograd - Evropska komisija je odobrila Srbiji 50.000 doza vakcina protiv stočne bolesti „kvrgave kože", a početak vakcinacije goveda na području Pčinjskog i Jablaničkog okruga, koji su proglašeni zaraženim područjima, će početi u ponedeljak 20. juna, najavio je Dragan Glamočić, savetnik predsednika Vlade Srbije i predsednik vladinog Operativnog štaba za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje bolesti kvrgave kože (nodularni dermatitis).

On je kazao da je Vlada Srbije usvojila uredbu o hitnom uvozu, čime je omogućila da se otvori i javna nabavka još 400.000 vakcina protiv te stočne bolesti, a vakcinacija goveda bi tim novim dozama iz uvoza mogla da počne za 10 do 15 dana.

„Vlada Srbije je na taj način preduzela sve što je bilo u njenoj moći, a do tada ćemo sa pripadnicima MUP-a kontrolisati transport preko kontrolnih punktova, da zaraza ne bi prešla u druge delove Srbije", kazao je Glamočić .

On je apelovao na poljoprivrednike u Srbiji da ukoliko kod goveda primete znakove bolesti „kvrgave kože", odmah to prijave nadležnoj veterinarskoj stanici, kako bi moglo brzo da se reaguje, naglasivši da period inkubacije te zarazne bolesti traje 28 dana.

„Poljoprivrednici ne treba da se boje opasnosti ubijanja životinja, jer će im šteta biti nadoknađena. Vlada Srbije je obezbedila sredstva ukoliko do toga dođe i ona će svima biti isplaćena u realnom iznosu, tako da će moći da kupe novu stoku nakon prolaska zaraze", kazao je Glamočić.

Izvor: Tanjug, Politika, RTS i Koordinaciono telo