Arhiva vesti
                   

UZMI ZAJAM, PA ULOŽI

26. Mart 2008.

INVESTITORI koji žele da ulažu u nerazvijena područja u Srbiji mogu da konkurišu za državne kredite, uz godišnje kamate od jedan, odnosno dva odsto. Ministarstvo ekonomije i Fond za razvoj objavili su juče konkurs sa kredite preduzećima i preduzetnicima za finansiranje izgradnje novih objekata, proširenje kapaciteta postojećih ili proširenje poslovanja postojećih zanatskih radnji u nerazvijenim područjima Srbije. U tu svrhu izdvojeno je ukupno dve milijarde dinara. Investitori koji ulažu u 35 najnerazvijenijih opština u Srbiji, poput Babušnice, Bele Palanke, Boljevclja, Bujanovca Prokuplja, Tutina, Crne Trave, Priboja, Novog Pazara... moći će da dobiju kredite na sedam godina, uz jedan odsto kamate, grejs periodom od godinu dana i uz hipoteku prvog reda. Ko namerava da investira u preostale 23 nerazvijene opštine, dobijaće kredit po ceni od dva odsto godišnje, uz identične ostale uslove. - Ovi krediti su trenutno najjeftiniji koji se mogu dobiti na finansijskom tržištu Srbije - istakla je Verica Kalanović, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije.
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja pripremilo je i Nacrt zakona o regionalnom razvoju, kojim je predviđeno osnivanje državne Agencije za regionalni razvoj, Regionalne razvojne zajednice i Fonda za regionalni razvoj.
- Novoj vladi Srbije će biti predloženo da traži povraćaj isplaćenog kosovskog duga u iznosu od 340 miliona dolara, i taj novac bi bio uplaćen u Fond za regionalni razvoj - istakla je Kalanović, dodajući da bi preostali kosovski dug u iznosu od 1,24 milijarde dolara bio namenjen razvoju opština u srpskim enklavama na Kosovu.