Arhiva vesti
                   

USPEŠNA PROTEKLA GODINA I PLANIRANE AKTIVNOSTI ZA NAREDNU

26. Decembar 2012.

Služba Koordinacionog tela analizirala je rad i rezultate  u 2012. godini i pripremila predlog plana aktivnosti za narednu godinu.

Ove godine prvi put su obezbeđena bespovratna sredstva za razvoj malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i poljoprivrednih zadruga. Sedam firmi iz Bujanovca, pet iz Preševa i tri iz Medveđe dobile su 40 miliona dinara.

Završena je prva faza izgradnje vanbolničkog porodilišta u Preševu  i određena lokacija za zgradu odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu.

Služba Koordinacionog tela doprinela je, u poslednje dve godine, obezbeđivanju 77 udžbenika na albanskom jeziku za đake osnovnih škola.

Služba Koordinacionog tela stipendira drugu generaciju studenata iz Preševa i Bujanovca koji studiraju na Univerzitetu u Novom Sadu. Prošle godine stipendije je dobilo 11 studenata. Njih devetoro je upisalo drugu godinu studija. Od ove godine u Novom Sadu sa stipendijama Službe Koordinacionog tela studira još 21 student.

Uz podršku ambasade Velike Britanije prvi put je organizovana besplatna Škola srpskog jezika za Albance od 15 do 30 godina. Školu pohađa 310 polaznika iz Bujanovca i Preševa.

Već četiri godine Služba Koordinacionog tela stipendira srednjoškolce iz Preševa, Bujanovca i Medveđe. Više od 800 srednjoškolaca bez roditelja i iz socijalno ugroženih porodica stipendirano je u protekle četiri godine. Ove godine stipendiju prima 231 učenik.

U 2013. godini biće završeni gradnja i opremanje vanbolničkog porodilišta u Preševu i zgrada odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu.

Služba Koordinacionog tela nastaviće da podstiče ekonomski razvoj ove tri opštine. U narednoj godini biće dodeljeno 60 milona dinara bespovratnih srestava.

Tokom 2013. godine  biće prevedeni na albanski jezik svi udžbenici za studente treće i četvrte godine odeljenja Ekonomskog fakulteta i biće nastavljeno obezbeđivanje  udžbenika za predškolsko i osnovno obrazovanje.  

Ovo su samo neke od aktivnosti kojima će Služba Koordinacionog tela unaprediti kvalitet života građana tri opštine iz svoje nadležnosti.